Po telách mŕtvych baníkov môžu pátrať aj niekoľko mesiacov

Všetci štyria baníci (41-ročný Pavol Pápay, 32-ročný Vladimír Ondrejka, 41-ročný Jozef Nečey a 40-ročný Milan Zrnek), ktorých vo štvrtok ráno zavalila v Bani Nováky bahnitá zemina, sú mŕtvi. Potom, čo v piatok našli záchranári dolné končatiny jedného z baníkov, v sobotu objavili ďalšie časti tela. Hlavu, časť trupu a ruku budú skúmať odborníci, nie je totiž zrejmé, či ide o telesné pozostatky toho istého baníka. Po 56 hodinách záchranných prác minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek oznámil, že podmienky na mieste, kde sa baníci nachádzali, boli nezlučiteľné so životom. Pátranie po telách baníkov, ktoré sú zavalené nánosmi bahna, môže trvať dva až tri mesiace.

Podľa zistení záchranárov priamo z miesta nešťastia baníci pri závale nemali šancu prežiť. Bahno, voda a kamene úplne zaplnili priestor komory, v ktorej sa nachádzali, a nezostal nijaký voľný priestor, kde by sa dalo ukryť. Intenzita závalu bola taká deštruktívna, že v okamihu rozmetala aj ťažké banské zariadenia. Zo závalu sa podarilo utiecť siedmim baníkom, ktorí boli ďalej od epicentra zosuvu.

Vedenie baní hovorí, že nešťastie zapríčinil anomálny jav, ktorý zatiaľ nik nevie vysvetliť. Hoci k závalu prišlo 200 metrov pod zemou, na povrchu, na poli pri obci Koš sa vytvoril obrovský kráter s priemerom 11 metrov, hlboký bol 30 metrov. "Konzultovali sme to s geológmi, no nik nám zatiaľ nevedel dať presnú odpoveď," povedal generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Peter Čičmanec. Odborníci hovoria o neobvyklej banskej prietrži. V Novákoch sa ťaží 60 rokov, o podobnom jave tam nikto nepočul. Či sa ešte bude na nebezpečnom úseku ťažiť, nie je známe.

Podľa Jahnátka sú na mieste nešťastia zásoby uhlia, ale vzhľadom na situáciu je tam malá šanca na obnovenie ťažby. Všetci štyria baníci boli ženatí a mali deti. Narodili sa v rozmedzí rokov 1963 až 1974. Vedenie Hornonitrianskych baní navštívilo rodiny baníkov a zabezpečilo pre nich pomoc lekárov, psychiatrov a krízovú telefónnu linku.

Baníci mali údajne už dlhšie strach z priesakov

Nálada baníkov, ktorí sa striedajú v zmene, je na bode mrazu. S novinármi komunikovať nechcú. Napriek tomu medzi sebou diskutujú, či bol hydrogeologický prieskum dostatočný. Niektorí baníci mali na tomto úseku údajne strach, lebo týždeň vraj presakovala z nadložia voda a bahno.

Viac odvahy má bývalý baník František Hartman, ktorý tam roky pracoval. Myslí si, že prieskum nebol dôsledný a podcenilo sa odvodnenie. Obavy nepriamo potvrdila aj manželka najmladšej obete Miroslava Ondrejková. Podľa nej manžel spomínal, že má z úseku obavy. Riaditeľ Hornonitrianskych baní Peter Čičmanec je presvedčený, že v prieskume nič nezanedbali.

Ostatné podľa neho posúdi vyšetrovacia komisia. Tá by mala začať pracovať dnes po sumarizovaní poznatkov získaných priamo v bani. Predseda obvodného banského úradu Bohuš Sliacky zatiaľ nedokáže posúdiť, kedy by mohlo byť vyšetrovanie uzavreté. Trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia začala skúmať aj polícia.

(eta), SME

obsah | Slovenská republika