Zala: SMK sú nelojálni voči SR

Predstavitelia SMK nie sú podľa podpredsedu Smeru-SD Zalu v štátno-občianskom zmysle plne lojálni voči Slovenskej republike. Tvrdí, že SMK v Maďarsku, vrátane politických kontaktov, jednostranne informuje o dianí na Slovensku.

"Vy ste si zvykli nebyť priamo a bezprostredne v štátno-občianskom zmysle lojálni voči SR. Neustále využívate svoju pozíciu a prekračujete ústavné vzťahy SR a chodíte do Maďarska s takýmito vecami," uviedol Zala smerom k podpredsedovi SMK Pálovi Csákymu v diskusnej relácii V politike televízie TA3. Podľa Zalu nedávne vášne v oblasti slovensko-maďarských vzťahov vznikli zámernou a cielenou politikou SMK.

Podpredseda maďarskej koalície odmietol obvinenia Zalu. Zopakoval postoj, že národnostné napätie na Slovensku vzrástlo po vstupe SNS do vlády. "Na Slovensku sú dva problémy - po prvé zloženie vládnej koalície a po druhé chyby a nekompetentnosť koalície, či už sa dotknete finančných vecí, ekonomických, medzinárodných alebo národnostných vzťahov, vždy tam generujete problém," reagoval Csáky.

Podpredsedovia Smeru-SD a SMK sa zhodli na potrebe prijať do budúcna deklaráciu v zmysle historického vyrovnania medzi Slovenskom a Maďarskom, čo by napomohlo vzájomným vzťahom. Podobný postoj má aj podpredseda SDKÚ-DS Pavol Kubovič. "Bolo by vhodné, aby sa text takéhoto slovensko-maďarského vyhlásenia alebo vyrovnania urobil a aby bola minulosť definitívne za nami. Je však potrebné, aby takéto vyhlásenie prijali obidva parlamenty," povedal Kubovič.

TASR

obsah | Slovenská republika