Zahraničie skúma, čo ťahá automobilky do SR

Neúprosnosť a usilovnosť v zápase o pritiahnutie zahraničných investícií zabezpečili Slovensku, že v posledných dvoch rokoch prilákalo automobilky Peugeot Citroën a Kia Motors. Uviedol to denník The New York Times.

V článku sa ďalej uvádza, že Slovensko vyhralo nad Poľskom, Českom i Maďarskom napriek tomu, že tieto krajiny majú viac obyvateľov, lepšie rozvinuté ekonomiky a profesionálne skúsenosti s výrobou áut. Ku koncu roka 2006, keď bude rozbehnutá výroba vo všetkých troch závodoch, vrátane už pôsobiaceho Volkswagenu, bude krajina produkovať ročne 850 000 áut, čo bude viac ako vyrobí hociktorý stredoeurópsky štát a bude to najväčší podiel vyrobených áut na obyvateľa na svete.

"Stávame sa Detroitom Európy," cituje denník vydavateľa magazínu Auto Motor Sport Jána Koreckého. The New York Times si všíma aj tienisté stránky tohto procesu. Víťazstvo v neúprosnej súťaži o pripojenie sa k svetovej ekonomike nepripadne podľa denníka pomalým alebo jemnocitným, čo môžu potvrdiť aj roľníci žijúci na periférii Trnavy. Pre 123 ľudí bola schátraná záhradkárska osada vedľa zaprášeného staveniska jediným miestom, kde doteraz žili. Na budúci rok budú nútení zbaliť sa a odísť, aby sa na ich mieste mohol postaviť nový automobilový závod.

Slovenská vláda tvrdí, že celý proces je spravodlivý, osadníci dostanú nové domy a mesto továreň v hodnote 840 miliónov USD (v prepočte vyše 28 miliárd SKK), ktorá zamestná 3 500 ľudí.

Times vidí kľúč k slovenskému úspechu okrem lacnejšej pracovnej sily, výhodnej geografickej polohy, daňovej a pracovnej legislatívy ešte aj niekde inde. Rozdiel bol podľa denníka vo vrúcnosti konania vládnych predstaviteľov. Predstaviteľov Kia Motors privítali s kolónou limuzín BMW sedmičkovej série a prepravovali ich po krajine helikoptérou. Minister hospodárstva Pavol Rusko dal svoje mobilné telefónne číslo vedúcemu delegácie a premiér Mikuláš Dzurinda bol štyrikrát oficiálnym hostiteľom predstaviteľov Kia Motors. Takýto prístup by bol podľa The New York Times pred desiatimi rokmi počas vlády Vladimíra Mečiara nemožný.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika