Slovenskí záchranári už pomáhali aj ľuďom v Poľsku

Skúsenosti zdravotníkov, hasičov či policajtov sú pri práci tiesňovej linky 112 neoceniteľné. ,,Je celkom iné, ak s volajúcim, ktorý potrebuje pomoc, hovorí profesionál so skúsenosťami z praxe, než len teoretik. Práve z tohto dôvodu je nevyhnutné, aby medzi pracovníkmi boli aj hasiči či policajti," hovorí Pavol Kapusta z banskobystrického krajského úradu.

Banská Bystrica je totiž pravdepodobne jediným koordinačným centrom integrovaného záchranného systému, kde sa v 12-hodinových zmenách strieda aj 11 operátorov zo záchrannej zdravotnej služby.

Ide zrejme aj o jediné mesto, kde operátor 112 neprepína hovory na rýchlu zdravotnú pomoc. Krajský úrad vytvoril zdravotníkom totiž také technické podmienky, že ak niekto volá z okresu Banská Bystrica na číslo 155, dovolá sa už do integrovaného záchranného systému, ktorý má rádiové spojenie so sanitkami.

Niečo však majú všetky krajské 112 spoločné. Na celom Slovensku už pomaly klesá počet zbytočných volaní. ,,Spočiatku nám vari stokrát za deň volali deti. Keď sme im pohrozili, že vieme zistiť ich číslo, tak už tak nevyvolávajú," povedal Jozef Božík z Krajského úradu v Trenčíne. Napríklad jeho kolegovia v Žilinskom kraji doteraz riešili takmer 70-tisíc telefonátov, no len pri 594 hľadali ľudia pomoc.

Okrem zbytočného volania majú v Žiline ešte technické problémy s volaniami z mobilných telefónov. Tie akoby ,,blúdili po krajoch". Môžete volať na 112 napríklad v Prešovskom kraji a ozve sa operátor zo Žiliny. ,,Cez 112 sa k nám dovolali už aj poľské turistky. Mali ťažkosti na svojom území, ale volanie o pomoc prišlo k nám. Keďže boli blízko hraníc, dokázali sme im pomôcť," povedal Dušan Bartko zo žilinského krajského úradu.

(odu), PRAVDA

obsah | Slovenská republika