Ľavica sa rozvádza

Stranu demokratickej ľavice opustila tento týždeň nie len Brigita Schmögnerová, nedávno odvolaná z postu ministerky financií, ale aj spoluzakladateľ a prvý predseda SDĽ Peter Weiss, pôsobiaci ako predseda zahraničného výboru Národnej rady SR. Obaja ohlásili aj odchod z poslaneckého klubu SDĽ. O vystúpení ďalších prominentných členov zo strany a vzniku nového ľavicového subjektu sa špekuluje.

Obaja politici uvažujú, či založia novú stranu, alebo vstúpia do existujúcej sociálno-demokratickej, z politiky však v každom prípade neodchádzajú. "Chceme sa pokúsiť dať sklamaným voličom ľavice novú nádej," povedal Peter Weiss. Rozhodnutie opustiť stranu, ktorú zakladal, sa podľa neho nezrodilo z večera do rána. "Mám pred očami dvanásť rokov života, stretnutia s tisíckami ľudí, ktorí s nadšením vytvárali SDĽ a chceli, aby z nej vznikol moderný európsky a socialisticky orientovaný politický subjekt. Moje rozhodnutie nie je namierené proti tisícom radových členov SDĽ. V politike sú chvíle, keď ju nemôžete obhajovať, ak sa s ňou vnútorne prestanete stotožňovať. Dilemu, či držať jednotu strany aj za cenu, že to nie je v súlade s mojimi zásadami, som sa rozhodol vyriešiť takýmto spôsobom." Bývalá ministerka financií medzi dôvodmi odchodu spomenula v narážke na profesnú minulosť predsedu SDĽ Pavla Koncoša aj takzvanú družstevnú demokraciu. "Rozhodujúci je politický názor úzkej skupiny ľudí, názory iných sa likvidujú. Najskôr sa vyjadrujú politické názory a až potom sa počúvajú odborné stanoviská." Peter Weiss povedal, že už nemohol ďalej robiť kompromisy so sebou samým, so svojimi morálnymi zásadami a hodnotami, v mene ktorých SDĽ zakladal. "Keď som sa pred 12 rokmi rozhodol, že odvediem skupinu ľudí spod kladiva a kosáku pod socialistickú ružu, myslel som to smrteľne vážne." Za konkrétne dôvody odchodu zo strany označili Brigita Schmögnerová a Peter Weiss "koketovanie" SDĽ s Mečiarovým HZDS, jej nezrozumiteľnú politiku a boj proti koaličným partnerom. Podľa Petra Weissa bolo zlyhaním strany aj odvolanie ministerky financií a jeho spôsob.

Podľa analytikov je to pre SDĽ veľký úder. Zhodujú sa, že strana stratí ďalších z toho mála priaznivcov, čo jej ostali verní. Preferencie strany sa už dlhšie pohybujú pod hranicou zvoliteľnosti do parlamentu. Predseda strany Pavel Koncoš si je však istý, že strana sa nerozpadne. V tlači sa objavili śpekulácie o odchode podpredsedu SDĽ Ladislava Orosza, či ministra školstva Milana Ftáčnika a obrany Jozefa Stanka. Všetci patrili k takzvanému Weissovmu krídlu v strane. "Každý z nás má odlišné podmienky na politické rozhodovanie. Rešpektujem túžbu každého dokončiť prácu, ktorá súvisí s napĺňaním vládneho programu," komentoval to opatrne Peter Weiss. Ladislav Orosz považuje situáciu za zložitú aj preto, že nebol na rokovaní republikového výboru, kde sa zrodili vážne rozhodnutia o zmene privatizácie Slovenského plynárenského podniku a odvolaní ministerky financií. Keď bude republikový výbor 9. februára rozhodovať o stratégii SDĽ do volieb, chce byť Orosz pri tom a predniesť svoje názory. Na otázku, či prehodnotí zotrvanie v strane, ak neuspeje, odmietol odpovedať.

Zdá sa, že po dvanástich rokoch existencie sa SDĽ ocitá tesne pred rozpadom. K rozkladu strany dochádza necelé tri mesiace po nástupe Pavla Koncoša do kresla predsedu. "Začína sa nová kapitola modernej ľavicovej politiky," oznámila Brigita Schmögnerová. Výsledkom však môže byť i to, že v parlamente nezasadne žiadna ľavicová strana okrem Smeru Roberta Fica, mimochodom tiež bývalého podpredsedu SDĽ. "Odchod Weissa a Schmögnerovej je koniec SDĽ, " uviedol práve Robert Fico s tým, že v jeho strane nie je miesto pre nikoho, kto dnes z SDĽ odchádza.

(vr)

obsah | Slovenská republika