Warhol sa vrátil domov ako socha

Svetoznámy Andy Warhol sa v sobotu vrátil do rodného kraja svojich rodičov. Tentoraz nielen vo svojich dielach, ktorých je v medzilaboreckom múzeu rodiny Warholovcov približne 140, ale ako vyše dvojmetrová bronzová socha. "O tom, ako skrášliť okolie múzea, sme rozmýšľali dlhšie. Napokon sa presadil ideový nápad nášho kurátora Michala Bycka a vznikla socha Andyho s dáždnikom. Ten symbolizuje akúsi jeho ochranu pred všetkým zlým," povedala pred slávnostnou inauguráciou sochy riaditeľka múzea Valika Maďarová.

Plochu okolo múzea upravilo mesto ešte v minulom roku. "Bola hanbou mesta a určite nepristala k múzeu, ktoré za jedenásť rokov pritiahlo do nášho mesta desiatky tisíc zahraničných turistov. Spočiatku mi nápad urobiť Warholovi sochu pripadal trochu čudný, ale napokon sme do toho išli," priznal primátor Medzilaboriec Mirko Kaliňák. Plastika z liateho bronzu stojí uprostred fontány. Stála zhruba 600-tisíc korún a financovalo ju mesto a sponzori. "Žiaľ, nie domáci, ale zahraniční," dodal primátor.

Autorom novej dominanty Medzilaboriec je sochár Juraj Bartusz.

"Vnímal som túto možnosť ako veľkú poctu. Aj keď mi naháňal strach krátky čas, ktorý som mal na zhotovenie. Bolo to len zopár mesiacov. Najprv som si musel ujasniť, ktoré Warholovo obdobie zoberiem ako základ pre podobu sochy. Rozhodol som sa pre obdobie Factory, keď sa Warhol stal zo dňa na deň slávnym," vysvetlil Bartusz.

SVJATOSLAV DOHOVIČ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika