Prezident udelil 18 vyznamenaní

Štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra odovzdal vo štvrtok 18 osobnostiam slovenského spoločenského života prezident Rudolf Schuster. Ocenenia udelil laureátom pri príležitosti 11. výročia prijatia Ústavy SR.

Medzi nositeľmi tohto vysokého štátneho vyznamenania sú okrem iných šéf Slovenského národného divadla a herec Dušan Jamrich a bývalý hokejista Peter Šťastný.

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy udelil prezident aj literárnemu kritikovi a teoretikovi Milanovi Hamadovi, odborníčke na súkromné právo Oľge Ovečkovej, chirurgovi Jaroslavovi Simanovi a sudkyni Ľubomíre Zlochovej. Nositeľom Radu Ľudovíta Štúra II. triedy sa stali in memoriam fotograf Ladislav Bielik - známy svojimi snímkami z augusta 1968. Rad Ľ. Štúra II. triedy bol ďalej udelený opernej speváčke Magdaléne Blahušiakovej, spisovateľovi Ivanovi Kadlečíkovi, kňazovi Antonovi Srholcovi, pôdohospodárovi Miroslavovi Stolinovi, bývalému hokejistovi a hokejovému trénerovi Jánovi Staršiemu a zlatému medailistovi v boxe z olympijských hier v Helsinkách 1952 Jánovi Zacharovi.

Rad Ľudovíta Štúra III. triedy prevzali slavista a slovakista Ľubomír Ďurovič, džezmen Peter Lipa a prekladateľ Karol Wlachovský. In memoriam udelil prezident toto ocenenie riaditeľovi hraničného oddelenia Policajného zboru Petrovce Jánovi Paľovi, ktorý zahynul pri plnení služobných povinností, a Ondrejovi Vargovi, ktorý zomrel po postrelení, keď prenasledoval páchateľa bankovej lúpeže.

Rudolf Schuster v príhovore oceneným označil udelenie štátneho vyznamenania ako vzdanie holdu ich cieľavedomej práci, ktorou výrazne prispeli k rozvoju a šíreniu dobrého mena SR.

Na slávnostnom akte sa zúčastnili predseda NR SR Pavol Hrušovský, premiér Mikuláš Dzurinda, členovia parlamentu a vlády a ďalší hostia. Na odovzdávaní vyznamenaní nebol prítomný Ivan Kadlečík, ktorý je momentálne v zahraničí. Za Ladislava Bielika, Jána Paľa, Ondreja Vargu prevzali vyznamenania ich manželky. Radom Ľudovíta Štúra sa vyznamenávajú slovenskí občania, ktorí sa mimoriadne zaslúžili o demokraciu, obranu, rozvoj národného hospodárstva, vedy, kultúry alebo športu.

(mp)

obsah | Slovenská republika