Prezident SR odovzdá vysoké štátne vyznamenania

Dnes 2. 9. 2002 prezident Rudolf Schuster na Bratislavskom hrade odovzdá vysoké štátne vyznamenania. Ocenenia by mali prevziať napríklad herečky Emíla Vášáryová a Mária Kráľovičová, ale aj veľvyslanec v USA Martin Bútora. Jednotlivé osobnosti navrhujú členovia vlády a po ich schválení môže zoznam doplniť aj prezident. Tak napríklad na návrh predsedu vlády bude dnes ocenená herečka Emília Vášáryová, spisovateľka Hana Ponická a bývalý futbalový reprezentnant Ján Popluhár.

Ivan Mikloš navrhol veľvyslanca Slovenskej republiky v USA Martina Bútoru, Ľubomír Fogaš herečku Máriu Kráľovičovú. Kandidátov na vyznamenanie môže navrhnúť aj organizácia. Medzi návrhmi sa tak ocitlo aj meno Vladimíra Mečiara, ktorého navrhla bratislavská obvodová organizácia HZDS. Návrh však neprešiel.

Právo ponúknuť svojich kandidátov na vyznamenanie má každé ministerstvo, ale až deväť nikoho nenavrhlo. "Mám pocit, že Slovensko trpí nedostatkom osobností vo verejnom živote a z toho vyplývajú aj naše problémy v politike," zhodnotil vycepremier Pál Csáky, do ktorého agendy na Úrade vlády patria štátne vyznamenania.

Najviac diskusií pri schvaľovaní vo vláde bolo okolo herečky Márie Kráľovičovej. Podľa mnohých pamätníkov mala ako členka komunistickej strany vrúcny vzťah k bývalému režimu. Kráľovičová, ktorá sa tento rok dožíva 75 rokov, sa naposledy pred novinármi predviedla, keď hrdo doprevádzala Alojza Lorenca na súdnom pojednávaní. Troch kandidátov do zoznamu dodal prezident Rudolf Schuster. Je ním odborník na ruskú literatúru Andrej Červeňák, lekár a bývalý dekan lekárskej fakulty Ivan Ďuriš. Tretím je Ivan Laluha, ktorý po novembri začínal po boku Alexandra Dubčeka ako člen sociálnej demokracie, potom vstúpil do HZDS a neskôr sa neúspešne pokúšal získať post predsedu SDSS.

MIRKA HOROBOVÁ, SME

obsah | Slovenská republika