Vývoz zo Slovenska lámal rekordy

V júni tuzemské firmy vyviezli tovar za 56,9 miliardy korún, čo je najvyššia hodnota od vzniku samostatného Slovenska. Dovoz bol vyšší o 6,1 miliardy korún, čo znamená podstatné zmiernenie deficitu oproti prekvapivým jedenástim miliardám z mája.

"Májové nepríjemné prekvapenie bolo len jednorazovým výkyvom a nie začiatkom trendu," povedal ekonóm Slovenskej ratingovej agentúry Ľudovít Ódor. Zmiernenie vývoja obchodného deficitu ilustroval na celkovom schodku za posledných dvanásť mesiacov. "V máji 12-mesačný schodok v prepočte na hrubý domáci produkt narástol na 10,4 percenta, aby vzápätí poklesol na 10,1 percenta, čo je rovnaká hodnota ako v apríli," povedal. Viacerí analytici naznačujú, že dobrý júnový vývoj môže znamenať istú korekciu toho májového. Mohlo sa totiž stať, že niektoré veľké dodávky neodišli koncom jedného, ale až začiatkom ďalšieho mesiaca, a tak mohol vzniknúť výkyv v štatistike. "Preto až čísla za ďalšie mesiace budú môcť jednoznačne potvrdiť rast exportnej výkonnosti slovenského hospodárstva," tvrdí Viliam Pätoprstý z UniBanky.

V júni k veľkým prekvapeniam v oblasti dovozu nedošlo, potešil však dobrý vývoj vo dvoch najsilnejších exportných odvetviach - v automobilovom priemysle a metalurgii. U. S. Steel minulý týždeň ohlásil, že v druhom kvartáli už takmer naplno využíval svoje prevádzky, pričom v prvom štvrťroku to bolo len z troch štvrtín. Za celý prvý polrok dosiahol obchodný schodok Slovenska výšku necelých 42 miliárd korún, čo je asi o percento viac ako pred rokom. Analytici sú však optimisti a ich odhady hovoria, že celoročný schodok nebude taký vysoký ako vlani, keď prekročil 103 miliárd.

"Výška deficitu zahraničného obchodu za prvých šesť mesiacov tohto roka je prakticky zhodná v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. V druhej polovici tohto roka však počítame s výraznejším zlepšením tohto vývoja," tvrdí Róbert Prega z Tatra banky. Ako totiž zdôraznil, hlavným dôvodom vysokého obchodného deficitu je stále slabé hospodárske oživenie v krajinách EÚ a CEFTA.

Pozitívne by na slovenský vývoz mala v dohľadnom čase opäť výraznou mierou vplývať výroba áut, pretože bratislavský Volkswagen by už mal čoskoro spustiť výrobu terénneho vozidla Toareg. "Automobilový priemysel by sa v druhom polroku mal stať staronovým ťahúňom vývozu," poznamenal analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian.

Ako dodáva analytik ČSOB Marek Gábriš, dá sa očakávať, že postupne by sa malo korigovať aj súčasné oživenie dovozu. "Oživený domáci dopyt bude na dovozy tlačiť aj v treťom štvrťroku. Zmena však môže prísť po nástupe novej vlády, od ktorej sa čakajú ďalšie balíčky ekonomických opatrení na obmedzenie spotreby," povedal.

MARTIN JAROŠ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika