Slovenské vrtulníky do Bosny

Prvýkrát v histórii sa zapojí slovenské vojenské letectvo do mierových operácií NATO. Prvého septembra by totiž mala odísť do Bosny a Hercegoviny vrtuľníková jednotka, ktorá bude pôsobiť pod holandským velením. Vyslanie schválil v utorok parlament. Do misie SFOR pôjdu dva dopravné vrtuľníky Mi 17 a 21-členný personál. Ich úlohou bude prepravovať osoby, materiál, muníciu a výzbroj, pričom by mali lietať 40 hodín mesačne.

Slováci by mali v Bosne zostať pol roka, predĺženie ich misie závisí od rokovaní medzi veliteľstvom SFOR a Slovenskom. Náklady na nasadenie vrtuľníkov budú v tomto roku prestavovať takmer 21 miliónov korún, z toho osem zaplatí holandská strana, zvyšok ministerstvo obrany z vlastného rozpočtu.

"Vzdušné sily pôsobením v Bosne získajú cennú skúsenosť a v prípade skončenia ich misie je možné ich nasadenie aj v spoločnej česko-slovenskej jednotke KFOR v Kosove," pripomína ministerstvo obrany. Situácia v Bosne, kde majú ísť naši vojaci, je relatívne pokojná. Vyskytnú sa občasné národnostné incidenty, ako napríklad bombové výbuchy z apríla 2002.

(pt), PRAVDA

obsah | Slovenská republika