Českí umelci sa k politickým stranám hlásili

Predvolebná kampaň na Slovensku sa od tých minulých líši aj tým, že umelci sú zdržanlivejší v odpovediach na otázku, koho voliť. Kedysi podporovali hlavne SDK alebo neskôr SDKÚ.

V Česku sa umelci naopak výrazne angažovali, najmä v prospech ODS. Na koncertoch Spoločne pre Mirka Topolánka vystupovali Lucie Bílá, víťaz českej SuperStar Vlasta Horváth, Olympic, Buty, Tři sestry či Yo -Yo band.

Počas volieb boli vo volebnom centre ODS výtvarník Milan Knížák a režisér Filip Renč, ktorý strane nakrútil predvolebné klipy.

Súčasťou predvolebnej kampane ČSSD bola šou predvolebnej kampane Premiéra s premiérom, na ktorej s hercom Jiřím Krampolom a ďalšími vystupoval premiér a líder strany Jiří Paroubek.

Vo volebnom centre ČSSD bol v sobotu spevák Michal David. Menšie strany to mali s umelcami ťažšie, ale na podporu lídra ľudovcov Miroslava Kalouska vystúpili napríklad speváci Ladislav Křížek či Peter Nagy.

Na Koncerte za kvalitu života, ktorý v pražskej Lucerne ukončil kampaň Strany zelených, vystúpila Iva Bittová, Monika Načeva či skupina Jablkoň. Kandidátmi zelených na poslancov boli aj speváci Jaroslav Hutka a Jiří Dědeček.

Na Slovensku vystupuje na mítingoch SF Marián Grexa, KDH herec Štefan Bučko, SDKÚ Gladiátor a Prúdy, HZDS Jožo Ráž.

(pm, mož), SME

obsah | Slovenská republika