Pravica vytlačila Mečiara

Regionálne voľby boli asi to posledné, na čo ľudia v sobotu mysleli, voliť ich prišlo len 18 percent. Rozhodli, že v regiónoch sa po štyroch rokoch vymenia politické sily. V prvom kole nebol zvolený ani jeden župan. Pravica v regionálnych parlamentoch získala prevahu, HZDS oproti predchádzajúcim voľbám utrpelo veľkú porážku. Medzi porazených sa zaradila aj SMK Bélu Bugára, ktorá stratila pozície v Nitrianskom kraji.

Po oznámení výsledkov volieb sa v nedeľu takmer všetky strany vyhlásili za víťazov. Čísla však svedčia o inom. V minulých voľbách, keď prišlo k urnám 26 percent ľudí, s prevahou zvíťazilo Mečiarovo HZDS, v závese so Smerom, teraz si však víťazstvo v parlamentoch pripísala pravica. Najmä Hrušovského KDH. S Dzurindovou SDKÚ získali dvojnásobný počet poslancov oproti roku 2001. "Je zjavné, že strany vládnej koalície boli úspešné," vyhlásil premiér Mikuláš Dzurinda.

Ľudia volili celkovo 412 poslancov. Na prvom mieste podľa počtu kresiel je KDH. Má 87 zástupcov, doteraz ich bolo len 35. Smer je na druhom mieste, získal 70 poslancov, polepšil si z pôvodných 29. SDKÚ je tretia, má 64 kresiel, doteraz to bolo asi 28. Bugárova strana mala 84 zástupcov, teraz už len 58. Mečiarovo HZDS získalo 48 poslancov, pred štyrmi rokmi však malo zhruba 144 kresiel. Zvyšok majú menšie strany.

Okrem Nitry, ktorú si delí súčasná vládna koalícia s opozíciou, vyhrali pravicové strany v piatich krajoch. V Trnavskom, Bratislavskom, Žilinskom, Prešovskom kraji a KDH ešte aj v Košickom kraji. Hrušovského strana je vo víťaznej koalícii v šiestich krajoch a má troch vlastných kandidátov na županov. Celkovo má pravica šesť kandidátov do druhého kola volieb županov.

Najsilnejšia politická strana Smer, ktorá má v prieskumoch cez 30 percent, okrem Nitry vyhrala len v dvoch krajoch. Aj to v koalícii s ďalšími stranami. Ficov Smer, podporovaný SNS a HZD, dokázal poraziť súčasné vládne strany len v Banskobystrickom kraji. Vyhral ešte v Trenčianskom kraji, ale v spojenectve aj s KDH. Výnimkou je Nitriansky kraj, kde sa však spojili KDH, SDKÚ, Smer, HZDS a SNS. O niečo lepšie Smer obstál pri voľbách županov. Šesť jeho kandidátov ide z prvého miesta do druhého kola, z toho traja sú jeho vlastní poslanci v NR SR. "Výsledky sú také, aké sme predpokladali," vyhlásil Fico s tým, že ich považuje za úspešné.

Keďže v prvom kole nebol zvolený ani jeden predseda kraja, druhé kolo bude 10. decembra.

HZDS, ktoré po minulých voľbách panovalo v piatich regionálnych parlamentoch a malo šesť županov, teraz prehralo. Vo víťaznej koalícii je len v Nitrianskom kraji. Prišlo o Trenčiansky kraj, kde pred štyrmi rokmi obsadilo všetkých 45 kresiel. Vtedy si trúflo ísť samostatne, teraz už nie. V koalícii s národniarmi však aj tak dostalo v sobotu len 20 kresiel. Jeho baštou bol aj Žilinský kraj. Ten však po týchto voľbách povedie koalícia KDH, SDKÚ, DS. "Výsledky v týchto krajoch nás mrzia," povedal šéf volebného štábu HZDS Ľubomír Lackovič. Predseda strany Vladimír Mečiar voľby nekomentoval.

HZDS nemá v Prešovskom a Bratislavskom parlamente ani jedného poslanca, v Košickom má len jedného poslanca. V Žilinskom päť, aj to spolu s národniarmi. V hre o županov mu však zostali štyria kandidáti.

"Zvíťazil nacionalizmus," takto prehru SMK v Nitrianskom kraji komentoval predseda strany Béla Bugár. Doteraz tam mala väčšinu 31 kresiel, v týchto voľbách získala len 17 poslancov. "Urobili sme chyby, ktoré sa vo voľbách zdvojnásobili, " povedal Bugár. Veľká slovenská koalícia KDH, Smer, HZDS, SDKÚ a SNS bude mať 34 kresiel. Už oznámila, že prehodnotí doterajšie rozhodnutia SMK v kraji. Nitriansky VÚC mal najväčšiu volebnú účasť z celého Slovenska, takmer 28 percent. Najmenej ľudí volilo v Trenčianskom kraji, 12 percent.

SMK neuspela ani v Banskobystrickom kraji, kde získala len osem poslancov, doteraz mala 15 kresiel. V Košickom mala 18 poslancov, teraz získala 13 kresiel.

Kým volebné miestnosti boli v sobotu poloprázdne, nákupné centrá praskali vo švíkoch. Nezáujem voličov sa pripisuje neprehľadným koalíciám, ako aj tomu, že kraje zostali ľuďom vzdialené. "Koalície boli postavené na hlavu, ľudia nemali pochopenie pre takéto spojenectvá," povedal analytik Ján Baránek.

NORA SLIŠKOVÁ

obsah | Slovenská republika