NR SR zmenila podmienky voľby šéfov STV a SRo

Kandidátom na post riaditeľa Slovenskej televízie (STV) alebo Slovenského rozhlasu (SRo) bude stačiť na zvolenie menej hlasov než doteraz. Rozhodol o tom parlament, ktorý zmiernil podmienky pri voľbe šéfov oboch verejnoprávnych inštitúcií.

Ak sa rozhlasovej alebo televíznej rade nepodarí v prvých dvoch kolách zvoliť šéfa STV či SRo, v treťom kole postačí kandidátovi získať osem hlasov. V súčasnosti musí úspešného uchádzača podporiť aspoň desať z 15 členov rady.

Riaditeľa STV má rada voliť ešte v utorok. Ak ani jeden z kandidátov, ktorými sú exposlanec bývalej vládnej ANO Jozef Heriban, pedagóg VŠMU Peter Nižňanský a odborník na digitalizáciu Radim Hreha, nezíska potrebný počet hlasov, Rada STV vyhlási nové voľby.

Novely menia aj spôsob výberu štatutárov STV a SRo. Nebude si ich už vyberať riaditeľ, ale voliť ich budú mediálne rady. Novela zákona o STV vstúpi do platnosti 15. novembra 2006, novela zákona o SRo 1. decembra 2006.

Viacerí členovia mediálnych rád tvrdia, že v médiách, ktoré sú dlhšiu dobu bez riaditeľa, vládne neistota. Rozhlas bol bez riaditeľa sedem mesiacov, televízia je približne štvrtý mesiac. Novú riaditeľku rozhlasu Miloslavu Zemkovú zvolila rada tento rok v apríli po tom, čo od októbra 2005 vypísala štyri výberové konania na riaditeľa. V každých voľbách môžu byť tri hlasovania.

Zmeny zákonov o STV a SRo predkladalo ešte bývalé vedenie ministerstva kultúry. Reagovalo tak na to, že sa vyše pol roka nedarilo zvoliť riaditeľa rozhlasu. Nakoniec však úpravu pravidiel prenechalo na novú vládu, ktorá vzišla z júnových volieb.

Novely tiež zakazujú kandidovať členom rady alebo dozorných komisií. V rozhlase i televízii sa totiž stalo, že kandidoval predseda rady, čo mohli ostatní kandidáti považovať za nevýhodu.

Parlament upravil aj podmienky na poverenie vedením verejnoprávneho média v období do zvolenia nového generálneho riaditeľa. Rada si tak vyberie z existujúcich štatutárov, prípadne spomedzi zamestnancov verejnoprávneho média, ak nevykonáva činnosť žiadny štatutár, a určí jeho kompetencie. Doteraz mohol odchádzajúci riaditeľ za svojho zástupcu vybrať kohokoľvek.

(ebe), ČTK, TASR

obsah | Slovenská republika