Do Iraku odcestovalo ďalších šesťdesiatdva našich ženistov

Na nádvorí kasární vo Vajnoroch pri Bratislave sa včera konal rozlúčkový ceremoniál so šesťdesiatimi dvoma slovenskými ženistami pred ich odletom na mierovú misiu do Iraku. Ich veliteľ, plukovník Karol Navrátil, súčasne vystrieda na čele nášho kontingentu v Iraku svojho predchodcu Ond˝eja Novosada.

Náklady na pôsobenie celého nášho kontingentu v Iraku dosiahnu v tomto roku štyristo miliónov korún. "Odchádzame do regiónu, na ktorý sa upiera pozornosť celého sveta," povedal nám plk. Navrátil. "Z doterajších 82 vojakov v Iraku sa domov vracia 43, ostatní budú spolu s nami plniť svoje úlohy ďalších šesť mesiacov, čo znamená posilnenie našej doterajšej účasti v regióne. Naši predchodcovia si svojou pripravenosťou, bojovým nasadením a hlavne aktivitami pri odmínovávaní územia získali uznanie velenia operácie i svojich druhov v zbrani.

Odchádzajúca ženijná rota spolu s pričlenenou čatou prieskumu, obrany a ochrany 5. pluku špeciálneho určenia takisto urobili všetko pre to, aby sa dôkladne a zodpovedne pripravili na úlohy, ktoré nás čakajú v Iraku."

Profesionáli v poľných uniformách nepohli pri ceremoniáli ani brvou, zato v radoch ich najbližších príbuzných nebola núdza ani o slzy. Pán Juraj s manželkou Boženou prišli vyprevadiť syna až z Bystrého v okrese Vranov. Pani Jolana z oravských Rabčíc to mala ešte ťažšie, pretože už má jedného syna v mierovej misii v Afrike. "Chlapci nezaprú, že majú otca bývalého dôstojníka," povedala, ale vzápätí vzlykla do vreckovky: "Miško, prosím, vráť sa zdravý." Odchádzajúci ženisti sú príslušníkmi 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

BENJAMÍN ŠKREKO

obsah | Slovenská republika