Z Iraku sa vrátilo 98 slovenských vojakov

Z Iraku sa v stredu večer vrátilo domov v rámci rotácie 98 slovenských vojakov ženijnej jednotky, ktorí pôsobili v operácii Iracká sloboda. Na Slovensko pricestoval aj doterajší veliteľ jednotky Anton Sládeček. Prepravu zabezpečovala americká strana.

Vojaci vo štvrtok absolvujú v Nitre prepodriadenie pod pôvodné veliteľstvá. Čaká ich tiež povinná lekárska prehliadka. "Každému vojakovi, ktorý sa vráti z irackej misie, bolo ponúknuté miesto v ozbrojených silách," povedal Martin Kovalik z Tlačového oddelenia rezortu obrany. Prioritou armády je podľa neho, aby v zahraničných operáciách nabralo skúsenosti čo najviac vojakov.

Do Iraku v uplynulých dňoch odišlo 101 nových príslušníkov slovenských ozbrojených síl, vrátane kňaza. Slovenský kontingent posilnilo počas striedania sedem obrnených pancierových vozidiel Tatrapan. Pobyt v misii si predĺžili o ďalší polrok šiesti vojaci. Kovalik zdôraznil, že ministerstvo obrany nemuselo pristúpiť pri vysielaní nových vojakov k inštitútu rozkazu.

Vo februári sa do výcvikovej misie NATO ma území Iraku zapojili dvaja slovenskí inštruktori, ktorí pomáhajú pri výcviku irackých bezpečnostných síl. Počet slovenských vojakov v Iraku tak stúpol na 109.

Slovenský kontingent pôsobí v Iraku od júla 2003 a jeho hlavnou úlohou sú odmínovacie práce. Základňu má v tábore Charlie pri meste Al-Hilah. Slovenskí ženisti odmínovali doteraz ručne 42 tisíc metrov štvorcových irackého územia.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika