Vlády chcú postupovať spolu

Vlády Maďarska a Slovenska nebudú riešiť napäté vzájomné vzťahy protestnými nótami. Chcú pripraviť spoločnú deklaráciu, ktorá odsúdi extrémizmus a nacionalizmus na oboch brehoch Dunaja. Včera sa na tom zhodli ministri zahraničných vecí oboch krajín v relácii STV O päť minút dvanásť.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova bol dialóg oboch šéfov diplomacie zmierlivý. Ministri podľa neho ukázali zhodu v názore, že treba zabrániť šíreniu neznášanlivosti. Mesežnikov má však pocit, že obidve strany trvajú na vlastnej interpretácii a bude nutný intenzívnejší dialóg. "Zrejme ešte nejaký čas potrvá, kým pozície oboch strán nebudú vnímané ako rozporné," dodáva Mesežnikov.

Gönczová: Nóty už netreba

Maďarsko žiadalo nótami slovenskú vládu, aby verejne odsúdila extrémistické prejavy. Podľa maďarskej ministerky zahraničných vecí Kingy Gönczovej tieto nóty vyplývali z obáv, ktoré vznikali z vyjadrení predsedu SNS Jána Slotu proti Maďarom a Rómom. Ďalšie nóty nie sú podľa ministerky potrebné. "Chceme podporiť spoločnú deklaráciu, ktorá bude hovoriť o zmierení a ktorá bude prvým krokom k odstráneniu extrémizmu," povedala Gönczová. Slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš v relácii vyhlásil, že sa vláda dištancuje od akýchkoľvek extrémnych výrokov. Poukázal pritom na fakt, že predseda SNS Ján Slota sa už dva týždne pred médiami nevyjadril. Minister Kubiš upozornil, že súčasná vláda odmieta akýkoľvek extrémizmus. Opäť sa pritom odvolal na vládny program. "V politickej rovine extrémizmus odmietame a v praktickej tvrdo zasahujeme," povedal Kubiš. Plánovanú spoločnú deklaráciu medzi Maďarmi a Slovákmi pritom označil za "prvý krok".

Extrémistické nálady podľa Kubiša vyplývajú aj z nevyrovnanosti oboch národov s históriou. "Je najvyšší čas na vyrovnanie sa medzi Slovenskom a Maďarskom, inak sa budeme stále vracať do minulosti," povedal. Rovnaký názor má aj maďarská šéfka diplomacie. Tá si myslí, že mnoho môžu urobiť aj učitelia pri výchove v školách.

Csáky podporil Paškov návrh

SMK je pripravená v parlamente podporiť vyhlásenie odsudzujúce všetky formy intolerancie a extrémizmu, ktoré pripravil predseda Národnej rady a podpredseda Smeru Pavol Paška.

"My sme za to, aby politická scéna takto reagovala. Ak to bude na pôde Národnej rady, tak si myslíme, že to bude silný signál smerom k našej spoločnosti a zahraničiu," povedal Csáky v STV.

Prijatie deklarácie navrhovanej SMK na straníckej úrovni vo štvrtok odmietla SDKÚ, podľa ktorej bol návrh v rozpore s národnoštátnymi záujmami Slovenska. Csáky označil argument SDKÚ za nepochopiteľný.

Podľa podpredsedu Smeru a vicepremiéra Dušana Čaploviča je prijatie vyhlásenia poslancami v parlamente lepšia a priechodnejšia cesta ako v straníckych centrálach. Za ideálne to považuje spojiť s pamätným dňom obetí holokaustu a rasového násilia 9. septembra.

Podpredseda vlády je taktiež za dvojstrannú deklaráciu parlamentov o historickom zmierení s Maďarskom. "Skončime otvárať Trianon aj ďalšie veci, začnime tu žiť ako partnerské štáty, ktoré vstúpili do Európskej únie," povedal.

SMK iniciatívu na historické zmierenie víta, podľa Pála Csákyho už aj má návrh textu smerom k zmiereniu.

(mip), TASR, SME

obsah | Slovenská republika