Majster Európy, trojskokan Vaľukevič má slovenské občianstvo

Majster Európy do 23 rokov z roku 2003 a štvrtý z vlaňajších halových MS v Budapešti v trojskoku Bielorus Dmitrij Vaľukevič získal slovenské občianstvo a mohol by v budúcnosti reprezentovať svoju novú vlasť.

Dvadsaťtriročný atlét aj doposiaľ veľkú časť roka trénoval v Bratislave, kde hosťoval za Sláviu UK. V tomto roku už bude súťažiť vo farbách Spartaka Dubnica nad Váhom.

Talentovaného trojskokana spája so Slovenskom aj osoba jeho trénera. Je ním Alexander Beskrovnyj, otec slovenskej trojskokanky Iriny Beskrovnej a manžel svetovej rekordérky v skoku do diaľky a slovenskej rekordérky v trojskoku Galiny Čisťakovovej.

Vaľukevičov absolútny osobný rekord z roku 2003 má hodnotu 17,57 m (slovenský rekord Jána Čada je iba 16,31 m), čo je o 4 cm viac ako osobné maximum jeho otca Gennadija, bývalého skvelého reprezentanta ZSSR v 80. rokoch minulého storočia a halového majstra Európy v trojskoku z roku 1979. Aj Dmitrijova matka Irina bola výbornou skokankou do diaľky s osobným rekordom 717 cm z roku 1987.

Vaľukevičov štart v drese Slovenska závisí od postoja bieloruského zväzu. Ak mu funkcionári dajú povolenie, mohol by reprezentovať svoju novú krajinu na podujatiach IAAF okamžite. Zatiaľ totiž nevstúpilo do platnosti nové pravidlo o jednoročnej pauze štartu na vrcholných podujatiach po zmene občianstva, ktoré prijala Rada IAAF, ale ešte ho neratifikoval kongres. Ak Bielorusi nebudú súhlasiť s Vaľukevičovým štartom za Slovensko, bude musieť čakať až tri roky.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika