Útok na židovský cintorín znepokojil svet

Správa o zničení 135 náhrobných kameňov v ortodoxnej časti židovského cintorína v Košiciach počas uplynulého víkendu obletela svet. Informáciu agentúry Reuters prevzali viaceré zahraničné médiá, medzi inými aj izraelské denníky The Jerusalem Post a Ha'aretz, priamo na cintoríne natáčal aj televízny štáb maďarskej MTV a TV Duna. V priestoroch židovskej náboženskej obce a byte košického rabína Jossiho Steinera od nedele vyzváňali telefóny. "V zahraničí žije niekoľkonásobne viac židov, ktorí majú korene v Košiciach, ako tu. Napríklad v New Yorku žije skupina ľudí, ktorých príbuzní sú pochovaní na našom cintoríne. Každoročne robia finančnú zbierku na kosenie a údržbu. Aj oni sa veľmi živo zaujímali, čo sa stalo," povedal predseda Židovskej náboženskej obce v Košiciach Pavol Sitár.

Napriek tomu, že sám sa stal v minulosti terčom útoku doteraz neznámych páchateľov, ktorí na jeho dom v centre mesta nastriekali nápis "Juden raus", si nemyslí, že Košice stratia povesť tolerantného mesta. "Tolerancia je jednou z typických a tradičných vlastností Košičanov. Zopár ľudí nemôže podstatným spôsobom zmeniť jeho obraz," povedal Sitár.

Podľa vyjadrenia viacerých členov Židovskej náboženskej obce v Košiciach je dosť možné, že páchatelia nie sú Košičania. V sobotu, v deň výročia narodenia Adolfa Hitlera bol totiž v Prešove míting, na ktorom sa zúčastnili skupinky neonacistov.

Zo šoku sa spamätáva aj košický rabín Jossi Steiner. "Žiaľ, zlé správy sa veľmi rýchlo šíria. Aj keď incident Košiciam a Slovensku určite neprospel, myslím si, že vyčíňanie zopár vandalov sa nedá a nesmie zovšeobecňovať," povedal.

(sen), SME

obsah | Slovenská republika