USA ponúkli SR účasť v koalícii proti Iraku

Žiadosť o zváženie účasti Slovenska na vytvorení mnohonárodnej koalície v prípade ozbrojeného konfliktu v Iraku je obsahom verbálnej nóty, ktorú veľvyslanec USA v SR Ronald Weiser odovzdal v nedeľu premiérovi SR Mikulášovi Dzurindovi.

Napriek tomu, že nóta obsahuje konkrétne požiadavky a definuje oblasti, v ktorých by mohlo byť Slovensko nápomocné, Dzurinda odmietol špecifikovať. Rovnako nedokázal odpovedať na otázku, či sa Slovensko pripojí ku koalícii v prípade, ak USA nenájdu podporu u ostatných členov Organizácie Spojených národov. V nóte sa tiež neuvádza termín, dokedy sa Slovensko musí vyjadriť. "Nechcem ani zdržiavať, ani otáľať, ani sa príliš ponáhľať, zvolíme postup, ktorý považujem za racionálny a primeraný," uviedol premiér.

Predseda vlády na nedeľňajšom mimoriadnom brífingu v Bratislave zdôraznil, že USA zatiaľ neprijali nijaké rozhodnutie o použití sily v Iraku. Napriek tomu je potrebné starostlivé plánovanie v prípade, že by nastala nutnosť takejto akcie, uvádza sa v nóte. Jej obsahom je aj informácia o situácii v Iraku. Podľa premiéra ide o predbežný dohovor v prípade, že by medzinárodné spoločenstvo podniklo kroky proti režimu Saddáma Husajna.

Dzurinda neodpovedal, či sa požiadavky týkajú verbálnej podpory SR, alebo poskytnutia vzdušného priestoru, či aj priameho nasadenia slovenských vojakov. Premiér tiež priznal, že začal o irackej otázke viesť s predstaviteľmi opozície politické rokovanie ešte pred pražským summitom NATO. Konkrétnu odpoveď na všetky otázky dajú podľa jeho slov až nadchádzajúce politické rokovania.

Bezprostredne po nečakanom stretnutí s americkým veľvyslancom informoval Dzurinda o obsahu nóty hlavu štátu Rudolfa Schustera. Potom nasledovalo rokovanie s koaličnými partnermi, na ktorom predsedov strán informoval o obsahu nóty. V blízkej budúcnosti sú naplánované stretnutia s ďalšími dvoma parlamentnými subjektmi - HZDS a stranou Smer. O stretnutí s KSS, ktorá sa vyjadrila proti vstupu Slovenska do NATO, sa premiér nezmienil.

Postoj prezidenta SR Rudolfa Schustera v otázke prípadnej účasti Slovenska na operáciách v Iraku sa v zásade zhoduje s postojom predsedu vlády Mikuláša Dzurindu, uviedol pre TASR hovorca hlavy štátu Ján Füle.

Podľa Dzurindu je potrebné rozlišovať medzi začleňovaním Slovenska do NATO a participáciou Slovenska na medzinárodnej koalícii.

MARKIZA.SK

obsah | Slovenská republika