Na uniformy čestnej stráže dá armáda 13 miliónov

Rezort obrany sa chystá zaplatiť milióny súkromnej firme za uniformy pre čestnú stráž, hoci by ich vojakom mohla dodať aj jeho vlastná dielňa.

Tá dnes šije uniformy pre generálov či vojenských pridelencov a v minulosti sa uvažovalo, že ošatí aj vojakov čestnej stráže. Ministerstvo obrany však od zámeru upustilo a namiesto toho vypísalo verejnú súťaž. Na historické uniformy sa chystá v najbližších šiestich rokoch vynaložiť 13 a pol milióna korún.

"Súčasti uniformy podliehajú opotrebovaniu, je nevyhnutná ich obmena," uviedla dôvody verejnej súťaže Mária Sečanská z tlačového oddelenia ministerstva obrany. Prečo na to armáda potrebuje nového dodávateľa, vysvetlila tým, že pôvodná zmluva s inou firmou bola len na jednorazové dodanie uniforiem. Ako dodala, nový vybraný dodávateľ bude priebežne dodávať jednotlivé kusy uniforiem podľa potreby a finančných zdrojov.

Také riešenie je podľa bývalého náčelníka výstrojnej služby generálneho štábu Pavla Hollého zbytočne nákladné. "Budú to vyhodené peniaze. Prečo by mala uniformy dodávať súkromná firma, keď má armáda vlastné zložky, ktoré by to dokázali," konštatoval.

Pre generálov či pridelencov šije už dlhé roky uniformy či smokingy na mieru generálska dielňa v Trenčíne. Jej šéf Štefan Fusek pripustil, že v minulosti boli úvahy, aby obliekali aj čestnú stráž. Ako dodal, bolo by na to potrebné rozšíriť počty ľudí. "Momentálne máme obmedzenú kapacitu, päť zamestnancov sa stará o uniformy pre zhruba dvesto ľudí," povedal.

Ministerstvo obrany na otázku, prečo dodávku uniforiem nezverilo generálskej dielni, včera neodpovedalo. Nového dodávateľa chce vybrať ešte tento mesiac, už od februára by mala byť podpísaná zmluva. Koľko peňazí pôjde na uniformy v tomto roku, Sečanská nepovedala. "Konkrétne množstvá budú uvedené v príslušných kúpnych zmluvách," tlmočila stanovisko.

Podľa Hollého by bolo najlepšie, ak by čestnej stráži dodala uniformy generálska dielňa. "Uniformy sa každý rok robiť nemusia, len sa dopĺňajú. Vydržať by mali minimálne rok až dva. Ak sa, samozrejme, niekto neobleje alebo si ju neroztrhá. Práve tieto prípady by sa dali riešiť výrobkami z generálskej dielne za minimálny poplatok," myslí si Hollý. Zdôraznil, že aj uniformy pre čestnú stráž sa musia robiť na mieru, keďže jej príslušníci sú zvyčajne vyššej postavy.

Nové historické uniformy pre čestnú stráž zaviedol bývalý prezident Rudolf Schuster, ktorý si zároveň presadil rozdelenie pluku čestnej stráže na čestnú stráž prezidenta a ozbrojených síl. Uniformy pre jeho čestnú stráž sa kupovali v lete 2003 a bez pušiek vyšli na tri milióny korún.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika