Slovensko začne dodávať muchy tse-tse do Etiópie

Nebezpečná mucha tse-tse našla na Slovensku svojho premožiteľa. V bratislavskej liahni pokračuje kontrolovaný chov tohto pôvodcu spavej choroby. Kolónia kukiel má už 50-tisíc jedincov. Do konca roka dosiahne ich počet 100-tisíc.

Pravdu o tom informoval vedúci medzinárodného projektu v Ústave zoológie SAV Peter Takáč. "Ešte v tomto roku začneme s expedíciou kukiel samcov do Etiópie, kde vyliahnuté muchy ožiaria nízkou radiáciou, čím sa zneplodnia a potom vypustia do volnej prírody," pokračuje Takáč. Tam sterilné samce "odblokujú" svojou početnou prevahou divých samcov a postarajú sa o to, aby samice muchy tse-tse už nemali potomstvo. Prevádzka v Etiópii má na základe slovenských dodávok ročne produkovať až 10 miliónov sterilných samcov.

Takto chce Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu bojovať nielen so spavou chorobou, ale aj s chorobou nagana, ktorá napadá dovezený vysokoprodukčný dobytok. Aj ponuka zriadiť záložný chov samcov muchy tse-tse prišla na Slovensko od tejto agentúry, ktorá medzitým na Zanzibare už spomínaný boj vyhrala. V ďalších zamorených oblastiach Afriky však krvilačná bodavka spôsobuje každý rok miliardové škody. Po podpísaní dohody medzi agentúrou a slovenskou akadémiou nasledovala už vlani dodávka biotechnologického zariadenia za 350-tisíc dolárov. A neskôr prišli z Rakúska, kde už majú podobnú liaheň, aj prvé kukly na založenie nového chovu.

Jednorazová investícia agentúry bola niekoľkonásobne väčšia ako výskumný rozpočet Ústavu zoológie SAV.

Projekt už zamestnáva desať jeho pracovníkov a doktorandov. Zároveň s chovom sa začal na Slovensku aj výskum muchy tse-tse, do ktorého sa čoskoro majú zapojiť aj českí vedci.

"Jeho delom je získať biologicky aktívnu látku, ktorá by spôsobovala predčasne kladenie lariev hmyzu," prezrádza Takáč. Látka by sa mala využiť v biologickom boji proti škodcom aj na území Slovenska. Počiatočné obavy verejnosti, že chov muchy tse-tse je nebezpečný, sa nepotvrdili.

Takáča uštipla mucha už počas jeho študijného pobytu v rakúskom chovnom zariadení, a nič sa mu nestalo. Vraj sa to podobalo bodnutiu ovadom. " U nás sa nevyskytujú parazity trypanozomiáz, ktoré spôsobujú spavú chorobu a nagano, a ktoré mucha tse-tse prenáša," zdôrazňuje výskumník.

VLADIMÍR JANCURA, PRAVDA

obsah | Slovenská republika