Udrel hrom menom Tolerančná zmluva

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) predstavilo 10. novembra v Bratislave Tolerančnú zmluvu, ktorá je návrhom na riešenie povolebného usporiadania na Slovensku po budúcoročných parlamentných voľbách. Tento zámer chcú v najbližších dňoch predstaviť prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi, ktorý nich poverí niektorý subjekt zostavením vlády.

Ako informoval novinárov šéf kresťanských demokratov Pavol Hrušovský, budú presadzovať, aby po voľbách bola zostavená vláda z jedného bloku príbuzných strán, ktoré sú si hodnotovo a programovo blízke. Bolo by to i za predpokladu, že strany v tomto bloku nebudú disponovať "nadpolovičnou väčšinou" v Národnej rade SR.

Súčasnú politickú scénu, podľa doterajších preferencií, rozdelilo KDH na tri bloky: nacionalistický blok (hoci tento názov predstavitelia KDH nepoužili) HZDS, Slovenskej národnej strany a Pravej Slovenskej národnej strany (spolu s 35-40 percentami); ľavicový blok reprezentovaný SDĽ, Smerom, prípadne SOP a KSS (spolu s 25 percentami), a pravicový blok s KDH, SDKÚ a podľa okolností možno aj jeho spojencami ANO a SMK - dnes približne s 30-35 percentami. Podľa názoru kresťanských demokratov Tolerančná zmluva poskytuje nové možnosti povolebného usporiadania, pretože jej princípom je rozdelenie vládnej a parlamentnej zodpovednosti medzi dva z troch existujúcich blokov strán. Zmluvná opozícia by sa zaviazala, že počas platnosti zmluvy "nebude hlasovať" za odvolanie vlády, hoci ju nemusí podporovať. Zmluvná koalícia dostane možnosť efektívne vládnuť, pričom vo vláde budú iba 2-4 strany. Ako zdôraznil Hrušovský, podmienkou zmluvy je, že zmluvná opozícia a zmluvná koalícia budú mať v parlamente "väčšinu".

KDH navrhlo aj rozdelenie zodpovednosti. Zmluvná koalícia by obsadila všetky ministerstvá, ústredné orgány štátnej správy vymenúvané vládou. Zmluvná opozícia by dostala posty predsedu parlamentu i Najvyššieho kontrolného úradu SR, riaditeľa SIS, posty v ústredných orgánoch štátnej správy volené parlamentom. Obe strany by rovnako obsadili pomerným počtom funkcie prednostov krajských a okresných úradov, v orgánoch Fondu národného majetku SR a ďalšie podľa dohody. Nezmluvná opozícia by obsadila v NR SR posty pomerným princípom a získala možnosť vyjednávať s vládou o presadení vlastných návrhov zákonov výmenou za podporu vládnych návrhov zákonov.

Hlavnou slabinou návrhu je však reakcia ostatných politických strán.

Predseda Strany maďarskej koalície Béla Bugár si myslí, že návrh tzv. Tolerančnej zmluvy, ktorú predložilo KDH, nebude možné po parlamentných voľbách v roku 2002 realizovať. Prípadná koalícia pravicových strán KDH, SDKÚ, SMK a ANO nebude mať podľa neho dostatočné zastúpenie v parlamente na to, aby vládla dlhodobo bez ďalšieho partnera. Navyše si Bugár nevie predstaviť, že by na takúto hru pristúpil zatiaľ mimoparlamentný Ficov Smer, ktorý bude treba po voľbách v roku 2002 rešpektovať. Bugár vidí problém aj v rozdelení politickej sféry na tri bloky - ľavicu, pravicu a stred. Ľavicové subjekty podľa neho majú pomerne vysoké percento preferencií, čo neumožní dobré fungovanie pravicovej vlády. Medializáciou tohto návrhu ešte pred rokovaním politických strán KDH dokázalo, že už uvažuje o voľbách, tvrdí Bugár. Takúto metódu politického dialógu pritom nepovažuje za "veľmi šťastnú".

Líder ANO Pavol Rusko neodmieta myšlienku Tolerančnej zmluvy. Nazdáva sa však, že momentálne sú na programe dňa iné otázky a podobné úvahy budú aktuálne na jar a v lete budúceho roku. "Odporučil by som, aby KDH venovalo svoju energiu zlepšeniu spôsobu vlády v poslednom roku vládnutia," povedal dnes pre TASR. Problém vidí aj v tom, že keby aliancia pristúpila na podobnú dohodu, ako novovzniknutá strana by sa automaticky už dnes prihlásila "k vážnym chybám, ktorých sa dopúšťa táto vládna koalícia". Výhrady má aj k spôsobu, akým kresťanskí demokrati prezentovali tento návrh, ktorý označil za "účelovo medializovaný, predčasný a unáhlený".

Za Tolerančnou zmluvou sa podľa poslanca Národnej rady SR za SDĽ Petra Weissa skrýva úvaha kresťanských demokratov ako spolupracovať s HZDS. "Vzhľadom na vyhlásenia Vladimíra Palka, ktorý nechce ísť do koalície so Smerom, a po ústretových signáloch, ktoré po sebe vysielali Ján Čarnogurský s Vladimírom Mečiarom, sa pravicové HZDS spojí s pravicovým KDH," uviedol dnes pre TASR Weiss.

Pravicová menšinová vláda s celkovou podporou okolo 40 percent by bola pre Slovensko katastrofou a určite by nemohla fungovať, uviedla podpredsedníčka strany Smer Monika Beňová. SR potrebuje podľa nej stabilnú politickú scénu, najmä po pôsobení terajšej vlády. Za Tolerančnú zmluvu by chápala spojenie pravicového bloku so stredovou, prípadne stredoľavou stranou. Rokovanie s KDH nevylučuje.

Poslanec NR SR za SNS Jaroslav Paška považuje Tolerančnú zmluvu za spôsob, ako by sa strany súčasnej vládnej koalície mohli udržať pri moci aj po voľbách v roku 2002, o ktorých "vedia, že im neprinesú taký výsledok, aby mohli legitímne zostaviť väčšinovú vládu". KDH sa pokúša vytvoriť dohodu zaväzujúcu politické strany na Slovensku na vytvorenie menšinovej vlády za "súčasného vynechania niektorých politických strán z reálneho života na Slovensku," podotkol. Za poctivejšie však považuje sústrediť sa na plnenie sľubov, ktoré dala táto vládna koalícia občanom. Delenie na tri bloky - ľavicové, pravicové a stredovo orientované strany nepovažuje za správne. "Medzi stranami existuje dialóg a je možné aj iným spôsobom poskladať politické sily, na to však treba reálne volebné výsledky. O koalíciách má rozhodovať najprv volič, nie strany," dodal Paška.

Iba po dohode s Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH) môže podľa Vladimíra Palka vzniknúť po voľbách 2002 vláda bez Hnutia za demokratické Slovensko. Pri vytváraní povolebnej dohody budú kresťanskí demokrati ponúkať Tolerančnú zmluvu, vytvorenie aj menšinovej pravicovej vlády, a bez jej podpisu nebude KDH vo vláde.

"Ak ju teraz ostatné strany odmietnu, po voľbách budú musieť s nami o nej rokovať. Ak SDKÚ, SMER alebo ANO odmietnu Tolerančnú zmluvu s KDH, tak vládu vytvoria iba s HZDS. Zmluva je návod, ako aj po voľbách udržať HZDS mimo vlády," vyhlásil po dnešnom rokovaní Rady KDH podpredseda Palko. Predstavitelia KDH uviedli, že ak by súčasťou budúcej vlády bol blok s HZDS, ohrozilo by sa pozvanie do NATO.

Tolerančná zmluva by mala umožniť po parlamentných voľbách vládnuť aj menšinovej pravicovej vláde. KDH preto navrhla šesť možností usporiadania pri uplatnení jej princípu - vláda pravice tolerovaná ľavicou; vláda pravice tolerovaná HZDS; vláda ľavice tolerovaná pravicou; vláda ľavice tolerovaná HZDS; vláda HZDS tolerovaná ľavicou a vláda HZDS tolerovaná pravicou. Demokrati odmietajú poslednú možnosť a budú presadzovať prvé dve. Ako deklarovali predstavitelia KDH, "pravicový volič si musí vybrať - buď bude voliť spoločnú vládu Roberta Fica a Mikuláša Dzurindu i ďalších, alebo predstavu KDH, Tolerančnú zmluvu, s vládou pravice". Podľa predsedu kresťanských demokratov Pavla Hrušovského navrhovaná zmluva a povolebné usporiadanie by znamenalo politickú stabilitu, ukončenie koaličných "šarvátok", jedinú možnosť vytvorenia pravicovej vlády, istotu vstupu SR do NATO a že "Mečiar nebude po voľbách 2002 vládnuť".

Kresťanskí demokrati sú presvedčení, že princíp Tolerančnej zmluvy zaručí možnosť vytvorenia vlády menšieho počtu programovo a hodnotovo blízkych strán schopných dohodnúť sa, vlády schopnej doviesť SR do NATO a Európskej únie. Považujú to za "jedinú možnosť povolebného usporiadania, ak Slovensko nechce zopakovať vládu HZDS alebo vládu všetkých proti HZDS".

O Tolerančnej zmluve nebude KDH do volieb rokovať so žiadnym politickým subjektom. Skutočne zrejme až po voľbách sa ukáže, či je návrh KDH plácnutím do vody, alebo či predjíma ďalšie dianie na Slovensku.

TASR, (vs)

obsah | Slovenská republika