Slovenské tokajské bude aj v EU

Slovenská diplomacia dosiahla veľký úspech - v Európskej únii sa bude predávať aj slovenské tokajské. "Uznanie značky by znamenalo obrovský rozvoj vinohradníctva a vinárstva," optimisticky sa pozerá do budúcnosti Jaro Ostrožovič, vinár zo spornej tokajskej oblasti.

Na medzinárodnej scéne vystupovalo donedávna ako jediný oprávnený výrobca tokajských vín na svete Maďarsko. Po osamostatnení Slovenska podpísali Maďari s Európskou úniou dohodu o uznaní značky Tokaj. Vytlačili slovenských pestovateľov hrozna a výrobcov tokajského vína.

Tokajskí vinohradníci sú dnes vďační hlavnému vyjednávačovi Slovenska Jánovi Figeľovi, Ostrožovič mu koncom minulého roku odovzdal šek na doživotnú neobmedzenú ochutnávku tokajských vín. "Pán Figeľ si to zaslúži," hovorí.

"Dobré víno treba vedieť konzumovať. Štve ma, keď vidím, že niekto ten krásny nápoj do seba leje ako vodu," hovorí Jaro Ostrožovič. "Víno, a zvlášť tokajské, je o niečom inom. Často sa ma pýtajú, prečo je také drahé, keď liter koly stojí zopár korún. Keď ho človek vychutná, nájde odpoveď."

(sen), SME

obsah | Slovenská republika