Spor sa vlečie: Slovenský Tokaj nie je v UNESCO

Východoslovenská tokajská oblasť stále nie je v zozname UNESCO. Slovenskú tohtoročnú žiadosť v centrále OSN zatiaľ neakceptovali. Boj o zápis sa teda vlečie ďalej, spor s maďarskou stranou nemá konca. Slovenskí vinohradníci z pohraničia sú právom netrpezliví a roztrpčení. Možno sa dočkajú budúci rok.

"Žiadosť bola podaná neskoro. Navyše ju zatiaľ nepodporili ani Maďari, naše ministerstvo zahraničia ju preto radšej stiahlo," povedal prezident Spolku priateľov tokajského vína Juraj Žadanský. Snahou vinárov z južného Zemplína je rozšíriť územie Tokaja, ktorý už naši južní susedia stihli skôr zapísať do zoznamu svetového dedičstva. V hre sú tri obce - Viničky, Malá Tŕňa a Slovenské Nové Mesto. Oficiálne ich uznáva aj maďarská strana, ktorá má už zapísaných deväť svojich obcí.

"Musíme priznať, naša oblasť Tokaja je zanedbaná. Z vyše 900 hektárov sa vinič pestuje ani nie na polovici plochy a značná časť je prestarnutá. Samotnej výrobe vína neprospeli ani čierne skládky," dodal J. Žadanský. Teší ho však, že v Trebišove už založili archív tamojších chutných vín, ktorý je tiež jednou z podmienok zápisu. Budúci rok sa už podľa neho budeme môcť presadiť. Ak dovtedy splníme náročné podmienky, zápis do UNESCO nám jeho komisári priklepnú!

(kz)

obsah | Slovenská republika