Schválili Tkáčov poslanecký klub, HZDS už nieje najsilnejšia strana

Za sprievodu nadávok snemovňa schválila nový poslanecký klub Mečiarovho rivala Vojtecha Tkáča. "Že sa nehanbíš," vykrikoval v utorok na Tkáča podpredseda HZDS Sergej Kozlík. Ten Tkáčovo vystúpenie, v ktorom odôvodňoval, prečo jedenásť poslancov opustilo Mečiarov klub, označil za "politické chrapúnstvo". Vznik klubu nezávislých poslancov Vojtecha Tkáča podporila celá koalícia a Smer. Proti boli len poslanci HZDS a komunisti. Za hlasovalo 107 poslancov. Po tomto kroku tak HZDS stratilo pozíciu najsilnejšej parlamentnej strany. Stala sa ňou Dzurindova SDKÚ, ktorá má 28 poslancov.

"Takú podporu sme ani neočakávali. Naša názorová platforma presvedčila poslancov vládnej koalície. Vstupujeme do opozície a budeme ďalej pôsobiť v prospech našich voličov," vyhlásil Tkáč. Za hlavné dôvody odchodu z hnutia pritom označil nedemokratické riadenie strany a hlbokú vnútornú a zahraničnú izoláciu hnutia. Podľa Maxona bývalému členovi hnutia Tkáčovi "chýba úcta k politickej minulosti". Do diskusie medzi bývalými a zostávajúcimi členmi hnutia sa Vladimír Mečiar nezapojil. Ivanovi Hoptovi (KSS) zasa prekážalo, že im Tkáč prekazil oslavy víťazného februára.

"Poslanci rešpektovali politické rozhodnutie a hlasovali za vznik nového klubu, ale viacerí asi rozmýšľali, čo to spravili," vyhlásil šéf poslaneckého klubu HZDS Tibor Cabaj. "Pre vládnu koalíciu by mali byť tkáčovci polepšenie, pretože deklarovali svoju snahu o konštruktívnu opozíciu. Malo by to stabilizovať politickú situáciu," uviedol Július Brocka (KDH). Tkáč očakáva, že do nového klubu, ktorý je v poradí už ôsmy v NR SR, pribudnú ďalší poslanci HZDS. Pokračovanie štiepenia pripustil v rozprave aj predstaviteľ trenčianskej skupiny HZDS Miroslav Maxon. "Hnutie sa môže rozpadnúť ešte tri- alebo štyrikrát, verím však, že sa to nestane," dodal Maxon.

Snemovňa hlasovala o vzniku Tkáčovho klubu po takmer trojhodinovom rokovaní. Tkáčovci boli počas rozpravy niekoľko ráz vyzvaní, aby jasne deklarovali, že už nie sú členmi HZDS. Cabaj totiž tvrdil, že poslanci neboli vylúčení z hnutia, ale majú len pozastavené členstvo. "Nie sme členmi HZDS," reagoval na to Tkáč. HZDS sa neúspešne pokúsilo presadiť, aby sa rokovanie o vzniku nového klubu presunulo na niektorú z ďalších parlamentných schôdzí.

Rozloženie síl v NR SR

Počty poslancov v parlamentných kluboch:

· 28 poslancov
· 25 poslancov
· 25 poslancov
· 20 poslancov
· 15 poslancov
· 15 poslancov
· 11 poslancov
· 11 poslancov

to patrí do nového klubu

Nový poslanecký klub má 11 členov. Sú to: Vojtech Tkáč, Ján Gabriel, Jozef Brhel, Ivan Kiňo, Rudolf Žiak, Jozef Elsner, Igor Pinkava, Miroslav Abelovský, Ján Mikolaj, Gustáv Krajči, Ladislav Polka

(vg), PRAVDA

obsah | Slovenská republika