Slovensko vyhralo - na kurtoch i v pohostinnosti

O premiérových majstrovstvách sveta tenisových družstiev novinárov s riaditeľom podujatia Kamilom Križanom

Agentúra Wort zorganizovala majstrovstvá novinárov v tenise v roku 1996 v Piešťanoch a v roku 1998 v Stupave. Po všeobecnom úspechu a množstve novinárskych ohlasov dostala v tomto roku dôveru zorganizovať aj historicky prvý svetový šampionát tenisových družstiev novinárov. O jeho priebehu sme sa zhovárali s riaditeľom Agentúry Wort a organizátorom MS Kamilom Križanom.

Neobávali ste sa rizika, že mesiac po MS jednotlivcov v Poľsku ochabne o premiérový šampionát záujem?

Neobával. Novinári sú aktívnymi vyznávačmi antického odkazu: V zdravom tele, zdravý duch. Radi cestujú, spoznávajú nové krajiny, majú medzi sebou družné vzťahy. Nie je možné znižovať nezamestnanosť a zvyšovať životnú úroveň našich občanov ináč ako cez informovanosť. Na podujatí sa zúčastnili novinári z 12 krajín, ktorí budú propagovať súčasné aktivity Slovenska smerom k začleneniu do EÚ a NATO v období pred parlamentnými voľbami. Napriek tomu súčasná vláda ponechala celé bremeno a váhu propagácie Slovenska pred novinárskou elitou na pleciach Agentúry Wort.

Ako hodnotili zahraniční novinári pripravenosť podujatia a jeho športovú úroveň?

Veľmi pozitívne. MS družstiev pokladajú za jeden z najvydarenejších svetových šampionátov novinárov. Účastníci boli ubytovaní v päťhviezdičkovom Radisson SAS Carlton Hoteli, hralo sa na kvalitných dvorcoch tenisových klubov Slávia Právnik a Matchball. Vydarená plavba po Dunaji pod starobylý Devínsky hrad s možnosťou rozhovorov s podpredsedníčkou vlády Máriou Kadlečíkovou a štátnym tajomníkom MZV Jánom Figeľom, recepciou v Radisson SAS Carlton Hoteli podfarbenou ľudovou hudbou a operetnými áriami vytvorili dobrú atmosféru.

Pred MS ste zdôrazňovali, že organizovať vrcholné tenisové podujatie novinárov ste sa rozhodli pre dobrú prezentáciu a reprezentáciu Slovenska ...

Agentúra Wort svojou aktivitou bez výnimky pomáha vláde v oblasti propagácie Slovenska v zahraničí. Kto lepšie spropaguje kohokoľvek a čokoľvek, ak nie predstavitelia zahraničných médií? Som rád, že už po druhýkrát prijal záštitu nad podujatím organizovaným Agentúrou Wort prezident SR Rudolf Schuster. Veľkú podporu nám prejavili aj Mária Kadlečíková a Ján Figeľ, ale ako to býva na Slovensku zvykom, u iných som podporu nenašiel. Našli sa však takí partneri, ktorým osud Slovenska leží viac v srdci a ich zásluhou sa objavia v zahraničnej tlači články a odvysielajú sa príspevky práve v období rozhodovania o prijatí či neprijatí Slovenska do NATO a EÚ. Myslím si, že vzhľadom na stanovený čas a program sme urobili pre aktérov MS maximum. Stálo to veľa úsilia, ale Slovensko vyhralo - na kurtoch i v propagácii. Sme majstri sveta a ako komentoval podujatie predseda Medzinárodnej asociácie novinárov Talian Silvano Tauceri, sme majstri vo všetkom - v organizovaní, aj vo vytváraní atmosféry, v pohostinnosti. Dokonca prejavil želanie, aby sa Slovensko stabilne stalo hostiteľom MS tenisových družstiev novinárov.

Prijmete túto prihrávku, ktorá je jedinečnou možnosťou, ako pritiahnuť množstvo novinárov z desiatok krajín celého sveta?

Na to by mala odpovedať vláda. Verím, že tá budúca zreálni svoj pohľad na silu mužov a žien od pera, mikrofónu a televíznej obrazovky. Veď žiadnej z doterajších vlád sa nepodarilo pritiahnuť naraz taký počet novinárov z toľkých krajín. K športovému programu zaradiť reportážnu cestu po Slovensku nie je problém. Problém je v prístupe, pochopení významu.

(mz), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika