Tatry sú prázdne, opravujú ich

Tatry sú bez turistov, všade je hluk, množstvo dymu a vo vzduchu cítiť čerstvo pílené drevo.

Po zimnej sezóne sa Vysoké Tatry ako tradične vyľudnili. Do letnej chce mesto stihnúť hlavné práce v turistických centrách. Primátor Ján Mokoš s obnovou celkom spokojný nie je, ale tvrdí, že vládny výbor pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier "robí, aby sme dali Tatry čo najskôr dohromady".

Kalamita len na mestskom majetku spôsobila škody najmenej za 150 miliónov, za miliardy korún sú škody v lese. "Pomaly obnovujeme," hovorí Mokoš. Všetko do leta opraviť nestihnú - mesto nemá toľko peňazí. Niečo dáva z vlastného, niečo dostane z peňazí Európskej únie a zhruba 50 miliónov zo zbierok. "Máme aj sponzorov, ktorí nám dávajú materiál, techniku."

Doteraz sa podarilo spracovať asi 15 percent z kalamitného dreva naplánovaného na tento rok. Na ťažbu vypisujú konkurzy, za prvý štvrťrok tak získali 166 miliónov. "Mali sme trochu problémy s dvoma firmami, ktoré mali ťažiť drevo, ale keď si detailne pozreli plochy, odstúpili. S jednou firmou sme museli my rozviazať zmluvu, lebo nesplnila podmienky," hovorí Marián Šturcel zo Štátnych lesov TANAP-u.

V Tatrách pracuje množstvo pilčíkov. Podľa Šturcela nevyčistia plochy úplne, najmä v piatom ochrannom stupni musí ostať určité množstvo biomasy, čiže konáre tam nechávajú.

(rf)

obsah | Slovenská republika