V Košiciach sa začal summit prezidentov krajín V4

Možnosti spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky (V4) po ich májovom vstupe do EÚ sú hlavnou témou prezidentského summitu V4, ktorý sa začal dnes v Košiciach.

Spolu s prezidentom Rudolfom Schusterom, na pozvanie ktorého sa stretnutie koná, zasadol za rokovací stôl košickej historickej radnice český prezident Václav Klaus, maďarský prezident Ferenc Mádl a poľská hlava štátu Aleksander Kwasniewski.

Počas privítacieho ceremoniálu pred radnicou, vyzdobenou štátnymi vlajkami krajín V4, zaznela poľská, maďarská, česká a slovenská štátna hymna. Prezidenti vykonali prehliadku nastúpenej čestnej jednotky a pozdravili prítomných Košičanov.

V priestoroch radnice privítal prezidentov na pôde mesta primátor Zdenko Trebuľa a poďakoval im, že si za miesto summitu vybrali práve multinárodné a multikulturálne Košice. Na pamiatku im odovzdal sady mincí s vyobrazením košického erbu.

Summit prezidentov sa koná len štyri dni po stretnutí predsedov vlád, ktorí sa na zámku v Kolodějoch pri Prahe zhodli na tom, že spolupráca V4 po ich vstupe do EÚ sa nekončí a zoskupenie nepovedalo ešte posledné slovo. V podobnom duchu sa v predvečer summitu vyjadril pre TASR aj Rudolf Schuster. Najviac skeptický je v tejto súvislosti Václav Klaus. Pre Slovenský rozhlas vo štvrtok uviedol, že je dobré, keď sa premiéri a prezidenti stretávajú, aby hľadali spoločné postoje. Zároveň dodal, že "všetci si musia férovo priznať, že zúfalo hľadajú, ale nenachádzajú obsah spolupráce týchto štyroch krajín".

SME

obsah | Slovenská republika