STV zrušila zmluvu s TASR

Slovenská televízia od prvého augusta neodoberá servis Tlačovej agentúry Slovenskej republiky. Obidve štátne inštitúcie sa nedohodli na ekonomických podmienkach zmluvy. STV si vybrala servis súkromnej agentúry SITA, ktorej ponuka bola podľa Branislava Zahradníka z vedenia STV lacnejšia asi o 100-tisíc korún mesačne.

Riaditeľ TASR Peter Nedavaška sa napriek prísľubu jeho sekretárky o téme nevyjadril. Požiadal však nedávno riaditeľa STV Richarda Rybníčka o stretnutie.

Na problém sa pozrie aj minister kultúry František Tóth. "Na jednej strane má STV právo vybrať si dodávateľa agentúrnych správ, na druhej strane sa však pozriem na skutočnosť, prečo je ponuka verejnoprávnej TASR pre verejnoprávnu STV drahšia a nevýhodnejšia ako súkromnej spravodajskej agentúry," povedal Tóth pre SME. Do konca roka sa chce minister otázkou TASR vážne zaoberať. "Cieľom bude nájsť finančnú stabilitu a posilniť kvalitu služieb TASR."

Zahradník povedal, že reportérom STV stačí iba jedna slovenská agentúra, "konzultovali sme to so šéfredaktormi". Potom, ako dokúpili od SITA ďalšie služby, ušetria podľa neho asi 60- až 80-tisíc korún mesačne. Okrem toho odoberajú ešte ČTK, Reuters a AP.

Hilda Gajdošová zo Slovenského rozhlasu povedala, že majú aj obidve slovenské agentúry. So štátnou agentúrou majú podľa nej zmluvu za veľmi výhodných podmienok, pretože aj TASR chce, aby bol rozhlas ich klientom. Konkrétnu sumu, akú platia, nepovedala, lebo "je predmetom obchodného tajomstva".

(mož)

obsah | Slovenská republika