Študenti medicíny podporili štrajk

Podporu štrajku lekárov a zdravotníckych pracovníkov vyjadrili v pondelok Slovenská asociácia študentov medicíny a Bratislavský spolok medikov.

"Máme vážnu obavu z dôsledkov doterajších legislatívnych zmien, z prevodu zdravotníckych poisťovní na súkromné akciové spoločnosti, z prevodu nemocníc na obchodné spoločnosti a ďalších zásadných zmien, ktoré postihli sústavu nášho zdravotníctva," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnili predsedníčka SloMSA Martina Kvantová a predsedníčka BSM Lenka Reismullerová.

Študenti medicíny označujú svoju budúcnosť na Slovensku ako mimoriadne nepriaznivú. "Nechceme sa zmieriť s perspektívou odchodu do zahraničia len preto, že naša Slovenská republika nám v súčasných podmienkach nezabezpečí adekvátny nástupný plat," konštatujú v stanovisku.

Podľa medikov slovenská vláda namiesto odbornej diskusie a rokovaní škandalizuje predstaviteľov zdravotníctva a názorových oponentov a oprávnené požiadavky sa snaží v očiach verejnosti zdiskreditovať a vydávať ich za politickú akciu.

"Preto považujeme za nielen existenčnú, ale teraz už aj za svoju morálnu povinnosť vyjadriť solidaritu so štrajkujúcimi lekármi a zdravotníckymi pracovníkmi a vysloviť im svoju podporu," uvádza sa vo vyhlásení.

TASR

obsah | Slovenská republika