Štrajk: Lekári dali vláde dva dni

Lekári a sestry stavajú vládu do pozoru, ak do štyridsaťosem hodín nenájde peniaze na zvýšenie ich platov, vstúpia niektoré nemocnice do ostrého štrajku. Ten by sa mal začať vo štvrtok o pol štvrtej popoludní v bratislavských nemocniciach a postupne sa môžu pridať ďalšie z celého Slovenska.

Premiér Dzurinda však požiadavkám zdravotníkov nie je naklonený, odvolal sa na svoje minulotýždňové stanovisko. "Požadujete dva mesiace pred voľbami niečo, čo sa nedá splniť," povedal vtedy zdravotníkom. Aj minister zdravotníctva poskytol neurčité stanovisko, keď odkázal, že situáciu "budú sledovať".

Lekári chcú počas štrajku poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť. "Už dnes vieme, že ho nezačneme sami a nevylučujeme možnosť, že prerastie do generálneho štrajku," vyhlásil predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár. Lekári požadujú zvýšenie platov o 25 percent a zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Sestry žiadajú zvýšenie platov na úroveň dvojnásobku priemernej mzdy v hospodárstve.

Obmedzenie zdravotnej starostlivosti len na akútnu znamená, že pacientov, ktorých zdravotný problém sa dá odložiť, namiesto ošetrenia lekári zrejme pošlú domov. Ide najmä o operácie bedrových kĺbov a očných šošoviek, na ktoré pacient čaká aj rok. Jedna ortopedická klinika bratislavskej nemocnice urobí mesačne približne 80 operácií bedrového kĺbu.

Na operáciu sa však nemusia dostať ani pacienti, ktorí sa po dlhšom váhaní rozhodli pre operáciu žlčníka či prietrže. "To nie je také jednoznačné, či ide o odkladnú zdravotnú starostlivosť. Pacient sa na operáciu pripravuje, prejde viacerými vyšetreniami, ktoré by sa museli neskôr znova opakovať. Nehovoriac o tom, že pacient má právo na operáciu," uviedla riaditeľka pre zdravotnú starostlivosť Fakultnej nemocnice Bratislava Katarína Sedláková. Vedenie nemocnice bude podľa nej trvať na tom, aby lekári robili všetky výkony, tak ako doteraz.

"Aj tak verím, že si to lekári nakoniec rozmyslia a štrajkovať nebudú. Naša nemocnica ich v porovnaní s ostatnými platí nadštandardne a ponúka navyše 15-percentné zvýšenie platov," dodala Sedláková.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou štrajkujúcich lekárov varuje. "Zdravotnícky pracovník rozhodnutím o ošetrení či neošetrení pacienta berie na seba všetku zodpovednosť za prípadné následky," uviedla hovorkyňa úradu Radoslava Miklášová.

Ku štrajku bratislavských lekárov sa však napriek tomu pridajú aj ďalšie nemocnice. Podporu Bratislavčanom avizovali už lekári z Banskej Bystrice a Prešova, rovnako uvažujú aj v Trenčíne. ,,Podľa môjho názoru by sme sa mali pripojiť k štrajku, pretože požiadavky považujem za opodstatnené. Čakali sme trpezlivo dosť dlho, stále nás odsúvajú, každá trpezlivosť má svoje hranice," povedal Daniel Jando, predseda Lekárskeho odborového združenia v NsP Trenčín. Už dnes sa odborári stretnú na členskej schôdzi, kde sa rozhodnú o ďalšom postupe.

Štrajkujúcich zrejme podporia aj lekári trnavskej nemocnice. "Naši odborári avizovali, že do celoslovenského štrajku sa pripoja aj oni," potvrdila riaditeľka trnavskej nemocnice Soňa Mudráková. Podobne ako lekári v Bratislave, aj tí trnavskí žiadajú zvýšiť platy o 25 percent. "A toľko jednoducho nemáme," priznáva Mudráková. Preto sa ešte nedohodli na novej kolektívnej zmluve.

Či vstúpia do štrajku žilinskí zdravotníci, bude závisieť od štvrtkového stretnutia predsedov Slovenského odborového zväzu pracovníkov zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. V NsP Žilina totiž Lekárske odborové združenie, ktoré štrajk vyhlásilo, nefunguje. "Až na porade nášho odborového zväzu sa rozhodne, čo sa ide robiť ďalej," konštatoval Róbert Ficek, predseda žilinských odborárov.

K štrajku sa však nepridajú zatiaľ všetci zdravotníci. Slovenský odborový zväz pracovníkov zdravotníctva o platoch stále vyjednáva. Na rozdiel od lekárskeho združenia je ochotné zo svojich požiadaviek aj zľaviť. "V tomto sa nedá vyhrať, tu je možný len kompromis," tvrdí predseda zväzu Andrej Kučinský.

Zväz žiada zvýšenie miezd v zdravotníctve o dve miliardy. "Ťažko však predpokladať, že vláda, ktorá je menšinová, niečo spraví, alebo že sa preto zíde parlament, keď sú dva mesiace do volieb," dodal. Riešením podľa Kučinského by bolo zvýšenie platieb za poistencov štátu.

platmi zdravotníkov sa takmer nehýbe

Priemerná mzda lekára so všetkými príplatkami je zhruba 30-tisíc korún. Ide však o priemerný plat, začínajúci lekár napríklad zarobí 10-tisíc korún, so službami 15-tisíc. Plat zdravotných sestier sa pohybuje od 10- do 12-tisíc korún. Ide o údaje Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky.

Výrazné zvýšenie platov pocítili lekári naposledy v roku 2001. Vtedy sa im mzdy zvýšili o takmer 45 percent. "Ale už vtedy nedosahovali výšku priemernej mzdy v hospodárstve", spresnil predseda Slovenského odborového zväzu pracovníkov zdravotníctva Andrej Kučínsky.

Odvtedy sa mzdy zdravotníckych pracovníkov zvyšovali len veľmi pomaly a nie všade. "Od roku 2002 mzdy narástli o 11 percent, na porovnanie - mzdy v národnom hospodárstve o 25,7 percenta," dodal. Niektoré nemocnice nehýbali s platmi vôbec, inde ich zvyšovali takmer každý rok, ale len o niekoľko percent. I tak väčšina nemocníc dáva na platy takmer 70 percent všetkých príjmov.

Zdravotníci patrili spoločne so školským personálom pod zákon o verejnej službe. Zákon pre nich síce platil do roku 2003, lekárom a sestrám sa však mzdy od roku 2001 nemenili. Vtedajšia vláda to zdôvodnila tým, že mzdy zdravotníkov sú oveľa vyššie než ostatných zamestnancov vo verejnej službe a treba ich dorovnať.

V roku 2005 prestala pre zdravotníkov platiť Kolektívna zmluva. Odvtedy si každé zdravotnícke zariadenie určuje platy samostatne. Nemocnice si spočiatku ponechali pôvodné mzdy podľa tabuliek. Tým, že mnohé z nich prešli alebo prechádzajú na neziskové organizácie, prípadne akciové spoločnosti, menia aj systém odmeňovania. Mzdy sa rozdelili na pevnú časť a pohyblivú zložku, ktorá sa má odvíjať od toho, ako nemocnica hospodári.

Dôvody štrajku zdravotníkov

Podľa vlády:

- ide o politicky motivovaný protest, tri mesiace pred voľbami sa podľa nej nič nedá zmeniť.

Podľa lekárov:

- päť rokov nezvýšené platy zdravotníkov
- v snahe dosiahnuť vyrovnaný rozpočet chcú riaditelia nemocníc garantovať len časť doterajšej mzdy zdravotníkov, pohyblivá zložka platu má odzrkadľovať výsledky hospodárenia na oddelení
- zdravotníci to odmietajú, obávajú sa znižovania platov.

PRAVDA, (odu), (kdz)

obsah | Slovenská republika