Súťažili na 100-ročných lyžiach

Zjazdovka na Hrebienku vo Vysokých Tatrách ožila túto sobotu históriou. Spolok ctiteľov športu lyžiarskeho tu zorganizoval už štvrtý prebor v zjazdovom lyžovaní. Preteky sa na prvý pohľad v ničom neodlišovali od tých klasických. Rozdiel bol iba v tom, že súťažiaci sa spúšťali aj na 100 rokov starom výstroji.

Na štart dvojkolových pretekov sa postavilo 21 lyžiarov z Česka, Poľska a Slovenska. Všetci boli vyparádení v šatách z predvojnového a vojnového obdobia. Aj lyže a palice z bambusu už čo-to pamätali. Veď najstaršie boli vyrobené okolo roku 1910. "Je to moja životná filozofia. Doma mám asi 10 párov starých lyží, zbieram aj iné veci, ktoré sa týkajú predvojnových rokov," prezradil Martin Mladoň z Tatranskej Lomnice. Lyže, s ktorými absolvoval preteky, má po starom otcovi.

Alena Varádyová sa k historickému lyžiarskemu výstroju dostala v bazári. "Tieto lyže sú pravdepodobne zo Švajčiarska. Objavila som ich v jednom bazári. Čo sa týka kostýmu, ten nie je originálny, ale ušitý podľa dobových fotografií," povedala jedna z organizátorov podujatia. Viacerí pretekári si museli na lyže, staré 80 rokov, zvykať. "Je to iné. Necítim sa na nich tak bezpečne, ako na tých dnešných. Ale jazda na nich je úžasná," konštatovala Eva Prociová z Prahy.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika