M. R. Štefánik generálom in memoriam

Prezident SR Rudolf Schuster podľa jeho hovorcu Jána Füleho v piatok vymenuje francúzskeho generála Milana Rastislava Štefánika za generála Ozbrojených síl SR in memoriam.

Vymenovanie Štefánika za slovenského generála inicioval bývalý minister obrany Ivan Šimko, ktorý ešte minulý rok predložil zákon o vojnových veteránoch. Na základe neho sa Štefánikovi priznal status vojnového veterána, ktorý umožnil takéto vymenovanie. .Ako uviedol dnes pre agentúru SITA Šimko, Štefánik bojoval v légiách, prispel k vzniku Československej republiky a bol "vlastne naším prvým ministrom obrany". Zároveň zdôraznil, že Štefánik je jedna z mála slovenských osobností, ktorá požíva všeobecnú autoritu.

M. R. Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách v rodine evanjelického kňaza. Vyštudoval astronómiu na pražskej Univerzite Karlovej. V roku 1904 odišiel do Paríža. Najväčšie zásluhy Štefánika v astronómii sú v oblasti výskumu slnečnej koróny.

Počas 1. svetovej vojny bojoval ako pilot vo francúzskej armáde, kde dosiahol hodnosť brigádneho generála. V roku 1916 sa stal podpredsedom riadiaceho orgánu česko-slovenského zahraničného odboja Česko-slovenskej národnej rady založenej v Paríži. V prvej vláde novej republiky vyhlásenej 28. októbra 1918 zastával post ministra vojny. Zahynul 4. mája 1919 po havárii lietadla pri návrate do vlasti.

SME

obsah | Slovenská republika