Zdravotníci zvyšujú hlas

Zdravotníci pritvrdzujú, ak do 19. apríla vláda s nimi nebude rokovať, sú pripravení ísť do razantnejšieho štrajku. Ako bude vyzerať, zatiaľ nechcú spresniť. V proteste za vyššie platy ich je do tejto chvíle takmer 8-tisíc. Do 20. apríla sa má rozhodnúť, či sa k protestu pridá aj Slovenský odborový zväz pracovníkov zdravotníctva, ktorý má 40-tisíc členov. Stane sa tak vtedy, ak sa ani im nepodarí dohodnúť na kolektívnej zmluve.

V stredu sa stretla na bratislavskom námestí tisícka protestujúcich ľudí, z ktorých prevažnú väčšinu tvorili zdravotníci z Bratislavy, Nitry, Trnavy a Vyšných Hágov. Na mítingu sa sformoval celoslovenský štrajkový výbor, ktorý je pripravený rokovať s vládou. Šéf Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár vyzval na rokovanie priamo premiéra Mikuláša Dzurindu.

Vláda však trvá na tom, že nie je nijakou zo strán sporu, a preto nechce do toho zasahovať ani vyhláseniami, ani komentovaním. "V zdravotníctve neplatia tabuľky, tu nie je priama väzba medzi vládou, konkrétnym ministerstvom a platmi lekárov," vyhlásil po včerajšom rokovaní Koaličnej rady premiér Mikuláš Dzurinda.

Na nej sa šéfovia koaličných strán zhodli na tom, že tento štrajk je pracovnoprávny spor. Béla Bugár (SMK) vyhlásil, že Národná rada a ani vláda by nemali v prípade štrajku zasahovať. "A ani nemôžu. Štát odovzdáva svoje peniaze priamo poisťovniam a Všeobecná zdravotná poisťovňa uzatvára zmluvy. A na ich základe do jednotlivých nemocníc idú finančné prostriedky," povedal podľa TASR Bugár.

Niektoré opozičné strany napriek vyhláseniam vlády chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, ktorá by sa zaoberala situáciou v zdravotníctve.

K doteraz protestujúcim dvanástim nemocniciam sa pridali ďalšie. Okrem trenčianskej, ktorá začala so štrajkom včera, si dnes pripne odznak štrajkujúcich už aj časť lekárov a sestier v Košiciach. Vo štvrtok sa k štrajku pripoja aj zdravotníci nemocnice v Dolnom Kubíne. Štrajkovať však budú len počas veľkonočných sviatkov, keď bývajú nemocnice prázdnejšie a v utorok so štrajkom končia. Do štrajkovej pohotovosti vstúpili aj zamestnanci humenskej nemocnice a zvažujú prechod do ostrého štrajku. Protesty svojich kolegov podporili aj zamestnanci staroľubovnianskej nemocnice, ktorí nosia na pracoviskách modré stužky.

Upozornenia riaditeľov štrajkujúcich nemocníc, že protesty môžu ohroziť pacientov, sa zatiaľ napĺňajú minimálne. Na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa so sťažnosťou v súvislosti so štrajkom obrátil za týždeň jeho trvania len tretí pacient. Podľa hovorkyne úradu sa podnet týkal poskytnutej zdravotnej starostlivosti pacientke na gynekologicko-pôrodníckej klinike na bratislavských Kramároch. O čo konkrétne išlo, však nepovedala.

(kdz, ses), PRAVDA

obsah | Slovenská republika