Peter Šťastný je pre SDKÚ europoslanec č. 1

Prezídium SDKÚ navrhlo hokejistu Petra Šťastného za lídra kandidátky do Európskeho parlamentu. Jeho nomináciu musia potvrdiť primárky. Aby mohol kandidovať, zmení Šťastný trvalé bydlisko a po 24 rokoch v Amerike sa vráti do Bratislavy, kde už hľadá byt.

Je presvedčený, že má všetky predpoklady zastupovať Slovenskú republiku a ovplyvniť smerovanie Európskej únie. "Do Európskeho parlamentu neexistuje žiadna vysoká škola. Sú to ľudia, ktorí zastupujú svojich krajanov, svoju vlasť," povedal na tlačovej besede v bratislavskom sídle SDKÚ.

Šťastný zatiaľ nemieni vstúpiť do SDKÚ, ako europoslanec sa zapojí do frakcie Európskej ľudovej strany. Je pripravený doplniť si znalosti o Európskej únii a robiť prácu poslanca dobre. Návrh ústavnej zmluvy, o ktorej únia diskutuje, nepozná. Nedokázal ani pomenovať predstavu, ako by mala budúca EÚ fungovať. Je však proti federalizácii, skôr si ju vie predstaviť ako konfederáciu štátov. Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, ktorý Šťastného za lídra navrhol, zdôraznil, že strana má dosť možností, aby bol na europoslanca absolútne pripravený.

Peter Šťastný spolupracuje s Dzurindom od roku 1998. Vtedy sa zapojil do kampane SDK za zmenu spôsobu moci po vládach Vladimíra Mečiara. V roku 2002 podporoval SDKÚ. Dzurindu považuje za človeka, ktorý "vytiahol Slovensko z priepasti" a jeho dôveru nenaštrbili ani nedávne škandály okolo NBÚ a SIS. Ako lídra kandidátky do EP ho majú potvrdiť primárky 2. marca. Konkurentov môžu štruktúry strany navrhnúť do 28. februára. Primárky na ďalších nominantov za europoslancov budú v SDKÚ 13. marca. Dzurinda nevylúčil spoločnú kandidátku s ANO, ako však dodal, v strane sa o tom momentálne nediskutuje.

(r)

obsah | Slovenská republika