Slovensko je z V4 najlepšie

Slovensko postúpilo o priečku vyššie na rebríčku dôveryhodnosti krajín. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's mu totiž zvýšila hodnotenie schopnosti splácať svoje dlhy, čím ho posunula na čelo v rámci Visegrádskej štvorky. Výhľad ratingu je stabilný, čo znamená, že v najbližšom čase sa jeho ďalšie úpravy neočakávajú.

"Zvýšenie hodnotenia odráža prudký pokrok Slovenska v reformovaní verejnej správy, potenciál silného ekonomického rastu a perspektívu zavedenia eura v roku 2009," povedal analytik S&P Kai Stukenbrock. Agentúra pripomína, že verejné financie sú na dobrej ceste aj napriek tomu, že ich deficit v tomto roku aj so započítaním vplyvu penzijnej reformy dosiahne 4,9 percenta hrubého domáceho produktu. "Zvyšovanie daňových príjmov a úspory na splácaní štátneho dlhu by mali stiahnuť deficit do roku 2007 pod 3 percentá," píše sa v správe S&P. Materiál tiež oceňuje, že celkový verejný dlh spadol z vlaňajších 42,6 na tohtoročných 33,7 percenta celkového výkonu ekonomiky.

Agentúra pripomína, že blahobyt Slovenska predstavuje v tomto roku 8520 dolárov na hlavu, čím sa radíme skôr na chvost medzi krajinami s rovnakým ratingom. Stredná hodnota bohatstva v tomto "klube" je 12 100 dolárov na obyvateľa.

"Nevnímam to ako výčitku, skôr si myslím, že s trendmi sú spokojní. Nepochybne je úspech, že taká relatívne chudobnejšia krajina sa dostala do tejto skupiny," povedal analytik UniBanky Viliam Pätoprstý. "Treba však tiež povedať, že agentúra S&P nás práve posunula na úroveň Estónska - krajiny ešte menšej a chudobnejšej, ktorá však absolvovala väčšinu štrukturálnych reforiem dlho pred nami," dodal.

Agentúra podľa neho vyslala signál, že ďalšie zvyšovanie ratingu bude viac citlivé na zvyšovanie životnej úrovne než tomu bolo v tomto prípade. Dostať sa do klubu krajín s ratingom AA alebo AAA je tak už skôr otázkou vysokej životnej úrovne, nie len dobrých ekonomických trendov.

Slovensko má najvyšší rating v regióne zatiaľ len podľa Standard & Poor's. Agentúra Fitch Ratings nám v októbri dala rovnaké hodnotenie ako S&P, na túto priečku však umiestnila aj Českú republiku. V rámci Visegrádskej štvorky nám slabší rating ako susedom dala len agentúra Moody's, posledná z veľkej trojky ratingových firiem. Od nej sme však naposledy dostali hodnotenie skoro pred rokom.

"Očakávame, že Moody's zvýši rating Slovenska v najbližších mesiacoch, pretože ich relatívne porovnanie ratingu krajín V4 je ťažko obhájiteľné, keď berieme do úvahy makroekonomický vývoj a štrukturálne reformy v posledných rokoch," povedal Ján Tóth z ING Bank. Pohyb smerom nahor by mohol naznačovať ratingový výhľad, ktorý máme v prípade hodnotenia od Moody's pozitívny.

MARTIN JAROŠ

obsah | Slovenská republika