Ocenenie od sekty pre exprezidenta a významných profesorov

Exprezident Michal Kováč s manželkou a niekoľkí slovenskí profesori prevzali medaily od kontroverzného indického guru.

V nedeľu 22. júna zapĺňajú bratislavský Istropolis usmievaví mladí ľudia, zväčša odetí v bielom. Prichádzajú však aj osobnosti spoločenského života, ako exprezident Michal Kováč s manželkou Emíliou, neurológ Pavol Traubner, politológ Miroslav Kusý, literárny vedec Andrej Červeňák a ešte niekoľko ďalších. Zišli sa tu, lebo ich telefonicky pozval neznámy hlas na prevzatie ocenenia za veľký prínos vo svojom odbore. Mnohí ani nevedeli, o čo presne ide, ale pozvanie prijali. A tak asi desiatka slovenských profesorov prevzala ocenenie od náboženskej spoločnosti indického duchovného učiteľa Sri Chinmoyho. Akcia sa konala v tichosti, bez vedomia médií. Nečudo. Už neraz bol Sri Chinmoy kritizovaný za budovanie svojho kultu. "Sám guru sa svojim žiakom prezentuje autoritatívne, ako nadľudská bytosť, realizácia boha. Všetko, čo robí - hudba, spev, maľovanie obrazov -, jeho stúpenci interpretujú tak, že skrz umenie sprostredkúva ľuďom božskú energiu. Nedokážu sa na tohto človeka pozerať racionálne, všetko chápu ako transcendentálne. Tak sa stávajú od neho závislí, strácajú vlastnú tvár, svoju identitu, schopnosť samostatne analyzovať veci," hovorí Boris Rakovský, riaditeľ Centra pre štúdium siekt pri Ekumenickej rade cirkví SR. Stručne povedané, náboženské spoločenstvo Sri Chinmoyho napĺňa charakteristické znaky, na základe ktorých ho možno zaradiť medzi kulty a sekty s deštruktívnym vplyvom na psychické aj fyzické zdravie človeka.

Majster silák

Ako sme sa dozvedeli od bývalého prezidenta Michala Kováča, o udeľovaní ocenení vopred nič nevedel. Prišiel na stretnutie s indickým guru Sri Chinmoym, ktorého prvý raz prijal ešte ako prezident Slovenskej republiky v roku 1993. Odvtedy sa niekoľko ráz stretli, keď ho o to Sri Chinmoy požiadal. Pokiaľ išlo o podujatie v Istropolise, mal vraj exprezident predstavu len o dvíhaní. Akom? "Jeho atrakciou je, že rôzne osobnosti zdvíha do výšky," povedal nám. Podobnú atrakciu predviedol náboženský vodca aj v Istropolise. Sadol si na stoličku, nad ním bol umiestnený stojan, na ktorý po schodíkoch postupne vystúpili dvojice z ocenených, a indický guru, ktorý si pestuje imidž neskonalého siláka, potom stojan oboma rukami zdvihol nahor. Zaujímalo nás, ako vnímal tento čin M. Kováč a či mohlo ísť o nejaký trik. "Nie, to dokázal Sri Chinmoy vlastnou silou," reagoval exprezident.

Ak si len ťažko dokážete predstaviť, ako sa dajú na túto vec nahovoriť významní slovenskí profesori, nie ste sami. A pritom tie ocenenia ani za veľa nestáli. Každý z nich si odniesol kus papiera a medailu z neznámeho ľahkého kovu. "Bola to milá šou," povedal nám jeden z ocenených, ktorý nechce byť menovaný. Oslovili sme aj organizátorov podujatia, tí však odmietli s nami o čomkoľvek, čo sa týka ich aktivít, hovoriť.

Vatikán sa dištancuje

To, že všetci vlastne prišli podporiť Sri Chinmoyho reklamný ťah uznávaného guru, ktorý má vraj kontakty s najvýznamnejšími osobnosťami rôznych štátov, tušil len máloktorý z ocenených. Mnohí navyše uverili, že tento Ind požíva úctu na najvyšších miestach. Tak ako je o tom presvedčený Michal Kováč, ktorý vraj jeho pozvania na stretnutie prijíma zo slušnosti. "Sri Chinmoy sa stretol s mnohými významnými ľuďmi, napríklad aj s Gorbačovom," pripomenul nám.

Ako je to v skutočnosti s podporou svetových osobností? Áno, Sri Chinmoy sa môže pochváliť zbierkou fotografií, na ktorých sa usmieva spolu s Billom Clintonom, Matkou Terezou či hviezdami šoubiznisu, ako Paul McCartney či Arnlod Schwarzenegger a mnohými ďalšími. Dokonca ich využíva pri náboroch nových žiakov. Ale to je asi všetko. Stretnutie alebo fotka ešte neznamená, že sa Sri Chinmoy teší napríklad podpore pápeža. Omyl! Vatikán nie je jediný, kto sa od tejto osoby striktne dištancuje.

On je boh

Sri Chinmoyho učením sa M. Kováč vraj nikdy nezaoberal, lebo "ma to z hľadiska obsahovej stránky nezaujímalo. Nepotrebujem iné náboženstvo okrem kresťanstva," vysvetlil nám.

Pravda je, že na prvý pohľad si môže filozofia indického guru, najmä vyčítaná z kníh, získať mnohých ľudí túžiacich po duchovnom zdokonalení, mieri či tolerancii. Horšie je to však v prípade, ak sa niekto stane členom tejto sekty. Toleranciu tu nemajú v láske. Sri Chinmoy nekompromisne pestuje kult osobnosti. Zákaz sexuálneho styku, vzdanie sa rodiny či životného partnera, preferovanie bielej farby v obliekaní a meditovanie výhradne so Sri Chinmoyho fotografiou pred sebou, to je len slabý výpočet z množstva jeho prikázaní. "Vo vonkajšom svete máte svojich rodičov. Vo vnútornom svete máte jedného otca navždy a naveky. A on zostane vaším otcom pre večnosť a jeho meno je Sri Chinmoy," tak sa prihovára guru svojim žiakom, ktorí pre svojho majstra urobia čokoľvek - opustia aj domovy. Pretože, "keď ma nepočúvate, revoltujete proti vôli Najvyššieho, ktorý je vo mne," káže nekompromisný vodca.

Geniálny umelec: Sri Chinmoy okrem nevídaných športových výkonov má aj umelecké schopnosti. Teda tak to prezentuje samotný guru. Ide najmä o hudbu a maľovanie. V niektorých propagačných materiáloch sa uvádza, že skomponoval viac než trinásťtisíc piesní a hrá na desiatkach hudobných nástrojov. Svoje hudobné "umenie" predviedol v roku 1995 v Prahe a o rok neskôr aj v bratislavskej Športovej hale na Pasienkoch, kde boli čestnými hosťami práve vtedajší prezident Michal Kováč a jeho manželka. Jeho hudbu, ktorú sme mali možnosť si niekoľkokrát vypočuť, ťažko opísať. Azda najlepšie to po koncerte v Prahe vyjadrila istá česká kritička: "Je to niečo medzi vŕzganím dieťaťa cvičiaceho svoje etudy a džezovou improvizáciou. Často jeho hudba vyústila do zúrivej kakofónie zvukov, keď Sri Chinmoy mlátil akoby hlava-nehlava do klávesov. Jeho spev pripomínal skôr starcov v krčme po záverečnej, ktorí pri harmonike žalostne spomínajú na pesničky z mladosti. V jeho hlase bolo počuť únavu staroby a len ťažko sa mu darilo držať čistý tón." Sri Chinmoy si však trúfa tvrdiť, že jeho hlas prináša ľuďom božskosť. Zrejme tomu uveril aj exprezident M. Kováč, lebo keď sme sa ho pýtali, ako sa mu páči Sri Chinmoyho hudba, odpovedal: "Je taká meditatívna."

Žiaci svojho náboženského vodcu obdivujú aj pre jeho kresby vtáčikov, ktorých je údajne viac než päť miliónov. Dokáže ich kresliť neuveriteľnou rýchlosťou. Na svoje tvorivé schopnosti má jednoduché vysvetlenie: nezapája do nich myseľ, ale pri tvorbe sa nachádza v stave meditácie.

Sri Chinmoyho mierové mestá

Guru si neprivlastňuje len výnimočné schopnosti či ľudí, ale aj miesta v rozličných kútoch sveta. Tam si potom stavia pamätníky, stĺpy so svojím menom. Medzi takéto mierové kvety - ako tieto miesta nazýva - údajne patria napríklad Niagarské i Viktóriine vodopády, dokonca i Socha slobody. Ani naše končiny nezostali bokom. Keďže sa indický vodca tešil aj priazni Václava Havla, v roku 1994 pražský magistrát dostal žiadosť, aby vyhlásil Prahu za Sri Chinmoyho hlavné mesto mieru. S touto žiadosťou Sri Chinmoyho stúpenci neuspeli. Nevzdali sa. Český Krumlov, Mariánske Lázne v Čechách či Levoča, Rysy, Chopok, Spišský hrad i Železná studnička u nás - to všetko Sri Chinmoy vyhlasuje za svoje mierové kvety.

Nuž guru Sri Chinmoy si u nás získal pomerne veľkú podporu. Okrem toho, že ho v roku 1993 osobne prijal vtedajší prezident M. Kováč, o päť rokov neskôr vyjadrili podporu jeho mierovým snahám aj Ivan Mikloš a Ministerstvo zahraničných vecí SR. Vrcholným omylom však bolo osadenie pamätníka na banskobystrickom Námestí slobody. Stalo sa tak v máji 1997 na počesť Sri Chinmoyho mierového behu. Dielo stálo asi dvadsaťtisíc korún a Banská Bystrica sa stala ďalším mestom zasväteným Sri Chinmoymu. Rozhodnutie je už viac ako rok zrušené a ani škandalózny pamätník na Námestí slobody už nenájdete.

Zarába na neho firma Madal Bal

Všetky Sri Chinmoyho aktivity niečo stoja. Aj jeho cesty po svete, prenájom sál na koncerty a prednášky samotného vodcu či jeho žiakov. Ako sme sa dozvedeli v Istropolise, za dvojhodinové prenajatie veľkej sály pri príležitosti udeľovania ocenení mala firma Madal Bal zaplatiť devätnásťtisíc dvesto korún.

Ešte donedávna boli u nás mnohé mestá preplnené plagátmi so Sri Chinmoyho portrétom, pozývajúcimi na kurzy meditácie. A propagačné materiály tiež nie sú najlacnejšou záležitosťou. Dnes sú prívrženci tejto sekty trochu opatrnejší, takže aj letákov je pomenej. "Náboženské hnutie Sri Chinmoy má v súčasnosti na Slovensku asi dvesto členov, v polovici deväťdesiatych rokov ich bolo trikrát viac. Stúpencov Sri Chinmoyho združuje a jeho učenie u nás od roku 1996 šíri občianske združenie Sri Chinmoy Centrum. Fungujú tu i pridružené organizácie - občianske združenia Sri Chinmoy Marathon Team a Sri Chinmoy Peace Committee," povedala nám Silvia Jozefčiaková z Ústavu pre vzťahy štátu a cirkvi. V celosvetovom meradle je stúpencov tohto nekompromisného náboženského vodcu asi dvetisíc. Možno aj vďaka nízkemu počtu sú členovia spoločnosti Sri Chinmoy skvele organizovaní. Financie pre guru získavajú z firmy Madal Bal, ktorej pobočky sú po celom svete a pracujú v nej výhradne Sri Chinmoyho žiaci.

Madal Bal, s. r. o., bola založená v roku 1994 a sídli na Galvaniho ulici v Bratislave. Predmetom jej činnosti je vydávanie Sri Chinmoyho kníh, technicko-organizačné zabezpečovanie kurzov a školení či nákup a predaj rôzneho železiarskeho tovaru a suvenírov. Svoju predajňu majú na Obchodnej ulici v Bratislave a popri usmievavých a ochotných predavačkách si môžete v kútiku predajne všimnúť aj knihy a kazety indického duchovného učiteľa.

Ako sme sa dozvedeli z obchodného registra, konateľom slovenského Madal Bal je Dušan Štraus. A ten je podľa našich informácií synom profesora slovenskej literatúry na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave Františka Štrausa, ktorý bol tiež medzi ocenenými. Dokonca sa v istom denníku netajil tým, že Sri Chinmoyho už opakovane navrhol na Nobelovu cenu.

MONIKA MIKULCOVÁ, PLUS 7 DNÍ

obsah | Slovenská republika