Slovensko zasadne v BR OSN

Slovensko sa v januári stane nestálym členom Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov, vyhlásil to minister zahraničných vecí Eduard Kukan.

Podľa jeho slov je členstvo v hlavnom orgáne OSN už pred voľbami takmer isté, keďže naša krajina je jediným kandidátom z východoeurópskej regionálnej skupiny. Voľby sa podľa Kukana budú konať počas tohtoročného riadneho Valného zhromaždenia OSN, pravdepodobne 10. októbra. Kandidát potrebuje na zvolenie dvojtretinovú väčšinu hlasov zo všetkých 191 členských štátov. "Je to asi 128 hlasov," povedal Kukan s tým, že 161 zo stálych predstaviteľov už potvrdilo, že bude hlasovať za Slovensko. Za našu regionálnu skupinu vystriedame v BR OSN Rumunsko, ktoré tam pôsobí od roku 2004. Slovensko bude počas pôsobenia v BR OSN na krátky čas tomuto orgánu aj predsedať. Predbežne by to podľa Kukana malo byť vo februári 2007. Počas členstva SR v BR OSN bude prioritou problém krízy v Kosove, ale aj voľba nového generálneho tajomníka OSN, ktorý budúci rok vystrieda Kofiho Annana.

S výhodnou štartovacou pozíciou Slovenska vo voľbách na nestáleho člena podľa Kukana súvisí aj to, že SR prezentovala svoju kandidatúru dostatočne včas - už v decembri 1999. Poučení predchádzajúcim neúspechom naši diplomati nič neponechali na náhodu, podotkol Kukan. Spočiatku bolo súperom Slovenska v kandidatúre Lotyšsko, ale ako minister zdôraznil, "keď videli, ako komplexne pracujeme na kandidatúre, tú svoju stiahli."

Kukan zdôraznil, že pre Slovensko bude zvolenie za nestáleho člena významnou udalosťou. "Pridá to určite punc aj slovenskej diplomacii," povedal šéf rezortu. Členstvo podľa jeho slov bude logickým pokračovaním aktivít SR na pôde OSN "od toho pamätného 19. januára 1993, keď Valné zhromaždenie prijalo Slovensko za člena OSN."

Dôkazom toho, že Slovensko bolo počas uplynulých 12 rokov v OSN aktívne, je podľa Kukana napríklad skutočnosť, že naša krajina pôsobila v 28 mierových misiách OSN, ktoré boli v 21 štátoch na troch kontinentoch. Podľa Kukana slovenská vláda v rámci príprav na členstvo schválila prostriedky vo výške 10,6 milióna korún, ktoré sú určené na posilnenie stálej misie v New Yorku o šesť diplomatov, z ktorých štyria už pracujú a dvaja nastúpia v najbližšom čase. "Na Ministerstve zahraničných vecí SR bola vytvorená koordinačná jednotka, kde pracujú štyria diplomati," dodal Kukan s tým, že členstvo vyvolá zvýšené nároky na činnosť celej diplomacie, "nielen stáleho zastúpenia, aj všetkých našich veľvyslanectiev vo svete". BR OSN je jediný orgán v štruktúre OSN, ktorého rozhodnutia sú záväzné pre všetky členské štáty a byť členom tohto orgánu je najvýznamnejšia a najprestížnejšia pozícia v rámci mnohostrannej diplomacie. "Budeme sa musieť ako člen rady vyjadrovať ku všetkým otázkam, ktoré prídu na jej program. Zo skúseností vieme, že 70 až 80 percent problematiky tvorí problematika afrického kontinentu," povedal Kukan.

Ako zdôraznil, OSN je jediná organizácia na svete, ktorá sa zaoberá riešením všetkých problémov, ktoré sa vo svete vyskytnú. Keď vznikne niekde vo svete kríza, konflikt, schádza sa OSN, jej Bezpečnostná rada, v ktorej bude zastúpené aj Slovensko a týchto 15 štátov debatuje o tom, ako sa táto kríza má riešiť. Keď sa dosiahne dohoda, jej rozhodnutie je záväzné pre štáty, ktoré sú členmi tohto konfliktu. Slovensko bude členom orgánu, ktorý sa významným spôsobom podieľa na vývoji v celom svete a jeho častiach.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika