Celé Slovensko dnes oficiálne smúti

Slovensko si dnes napoludnie pripomenie 42 obetí leteckého nešťastia.Uznesenie o vyhlásení štátneho smútku musela prijať v piatok vláda na mimoriadnom zasadnutí, lebo Slovensko ešte stále nemá zákon o štátnom smútku. Na jeho príprave pracujú ministerstvá kultúry a vnútra.

Máme síce zákon o štátnych symboloch, ale ten podľa hovorcu ministerstva vnútra Borisa Ažaltoviča hovorí len o tom, akú "podobu má štátny smútok". Jednou vetou sa zákon zmieňuje, že "pri štátnom smútku sa štátna vlajka spúšťa do pol žrde".

Pre pondelok sa vláda rozhodla aj preto, aby smútok prebehol dôstojne. V piatok dopoludnia totiž pokračovali záchranné práce a nebol známy konečný počet obetí a nájdené všetky telá. Ministri uvažovali, že počkajú so štátnym smútkom až do pohrebu, nevedelo sa však, kedy bude.

Oficiálna rozlúčka by sa mala konať vo štvrtok na vojenskom letisku v Košiciach, prípadne na letisku v Prešove, alebo priamo na miestnej vrtuľníkovej základni. Očakáva sa totiž účasť tisícov ľudí a práve letiská sú svojou veľkou plochou vybavené na smútočnú slávnosť, ktorá v histórii samostatného Slovenska nemá obdoby. Na miesto sa totiž okrem 42 pohrebných áut bude musieť dostať veľké množstvo autobusov s pozostalými alebo kolegami obetí. Pôjde o oficiálnu rozlúčku s plnými vojenskými poctami. Po nej budú nasledovať individuálne pohreby v mieste, odkiaľ vojaci pochádzali. Rodiny si budú môcť vybrať, či ich pochovajú v súkromí, alebo im štát usporiada vojenský pohreb.

Vyšetrovanie príčin tragédie sa už začalo, ale bude zrejme trvať niekoľko týždňov. Tragédia odkryla životné osudy vojakov, z ktorých mnohí išli do armády z vnútorného presvedčenia a túžby pomáhať. Navigátor Róbert Soľava chcel byť pilotom, ale keďže bol privysoký, stal sa navigátorom. Podľa jeho kamarátov z popradského aeroklubu patril medzi špičku.

Janka Peštová bola podľa svojej matky "športový typ a veľmi ctižiadostivá". Kosovo bola jej prvá misia. Psychiater Martin Haber mal v pláne po Kosove odísť do civilu.

Martin Farkaš, ktorý zázrakom prežil, sa včera prebral z umelého spánku a komunikoval. Jeho matka Marta je šťastná, že žije, "ale je mi nesmierne ľúto tých matiek, ktoré o svojich synov prišli".

Naši vojaci pomáhali v Kosove zmierňovať napätie medzi kosovskými Albáncami a srbskou menšinou. V dokumente, ktorý o nich nedávno nakrútili, hovorí lekár Martin Haber: "To nešťastie, ktoré sa stalo v tejto krajine, vás privedie k pokore."

(knm, haj, jg)

obsah | Slovenská republika