Slovenská vláda má definitívnu podobu

Definitívne personálne zloženie novej slovenskej vlády sa verejnosť dozvedela po rokovaniach vrcholných orgánov politických strán SDKÚ, KDH a ANO. SMK mená ňou nominovaných ministrov a štátnych tajomníkov zverejnila už po sobotňajšom zasadaní svojej Republikovej rady. V kabinete pod vedením staronového premiéra Mikuláša Dzurindu obsadí SDKÚ šesť kresiel, SMK štyri a KDH a ANO po tri.

Jediný post podpredsedu vlády, ktorý bude zodpovedať za oblasť ľudských a menšinových práv, európsku integráciu, boj proti drogám a vzťah štátu a cirkví, obsadí podpredseda SMK Pál Csáky. V práci ministra zahraničných vecí bude pokračovať podpredseda SDKÚ Eduard Kukan. Ministrom financií sa stane člen Výkonného výboru SDKÚ Ivan Mikloš, ministrom hospodárstva podpredseda ANO Róbert Nemcsics, ministrom dopravy, pôšt a telekomunikácií poslanec za SDKÚ Pavol Prokopovič. Kreslo ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré politicky patrí SDKÚ, obsadí šéf Demokratickej strany Ľudovít Kaník.

Novým ministrom vnútra sa stane podpredseda KDH Vladimír Palko, ministrom obrany generálny sekretár SDKÚ Ivan Šimko a ministrom spravodlivosti podpredseda KDH Daniel Lipšic, ktorý bude najmladším členom kabinetu. Do kresla ministra školstva zasadne Martin Fronc z KDH, rezortu zdravotníctva bude šéfovať nestraník Rudolf Zajac, politicky krytý ANO, a rezortu kultúry Rudolf Chmel z ANO. Post ministra pôdohospodárstva obsadí Zsolt Simon z SMK, ministrom regionálneho rozvoja bude podpredseda SMK László Gyurovszky a ministrom životného prostredia zostane doterajší šéf rezortu László Miklós z SMK.

Posty štátnych tajomníkov si SDKÚ, SMK, KDH a ANO rozdelili v pomere 8:6:4:4. Štátnymi tajomníkmi rezortu diplomacie budú József Berényi z SMK a Ivan Korčok z SDKÚ, Ministerstva financií SR Vladimil Podstránsky z SMK a Vladimír Tvaroška z SDKÚ. Na Ministerstve hospodárstva SR bude štátnou tajomníčkou nestraníčka Eva Šimková, nominovaná ANO, a László Pomóthy z SMK. Druhými mužmi Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR sa stanú Ján Kotuľa z KDH a Branislav Opaterný z ANO, na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR to budú Michal Horváth z ANO a Miroslav Beblavý z SDKÚ. Na Ministerstve vnútra SR nastúpi do funkcie štátneho tajomníka Martin Pado z SDKÚ, na Ministerstve obrany SR doterajší štátny tajomník Rastislav Káčer, ktorého tiež navrhla SDKÚ. Štátnymi tajomníkmi na Ministerstve školstva SR budú František Tóth z ANO a László Szigeti z SMK.

Druhými mužmi rezortu pôdohospodárstva budú Ján Golian z SDKÚ a Marián Radošovský z KDH, na Ministerstve regionálneho rozvoja Ján Hurný z SDKÚ a Zsolt Lukács z SMK. Štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia bude Peter Stanko z KDH. Personálne neobsadené sú zatiaľ tri posty. O štátnom tajomníkovi Ministerstva kultúry ešte rozhodne Predsedníctvo SMK, o obsadení tejto funkcie na Ministerstve zdravotníctva SR zasa vedenie SDKÚ. O nominantovi na štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR bude rokovať vedenie KDH.

Obsadenie funkcií v parlamente

Zákonodarný zbor by mal v treťom volebnom období viesť predseda KDH Pavol Hrušovský. Do funkcií podpredsedov nominovala SDKÚ Zuzanu Martinákovú, SMK Bélu Bugára a ANO Pavla Ruska. Štvrtý podpredsednícky post je určený zástupcovi opozície - HZDS na ňu nominuje Evu Antošovú alebo Viliama Vetešku. Koalícia, disponujúca 78 poslancami, obsadí deväť kresiel predsedov parlamentných výborov zo 17. SDKÚ nominovala Jána Rusnáka za predsedu hospodárskeho výboru, Milana Horta za predsedu výboru pre verejnú správu a Ferdinanda Devínskeho za predsedu výboru pre školstvo, kultúru a médiá. SMK by mal zastupovať Pál Farkas ako predseda výboru pre financie, rozpočet a menu a László Nagy ako šéf výboru pre ľudské práva a národnosti. Z rozhodnutia KDH by mal zahraničnému výboru predsedať Ján Figeľ a výboru pre zdravotníctvo Anna Záborská. ANO nominovalo Jána Drgonca do funkcie predsedu ústavnoprávneho výboru a Ľubomíra Lintnera za šéfa mandátového a imunitného výboru.

Opozícia by sa na obsadení postov predsedov ôsmich zostávajúcich výborov mala dohodnúť v utorok. Ak by rešpektovala pomerný systém delenia funkcií, HZDS by malo získať štyri, Smer tri a komunisti jedno miesto predsedu parlamentného výboru. Podľa dostupných informácií by mal zástupca opozície predsedať integračnému výboru, osobitnému kontrolnému výboru na kontrolu SIS, osobitnému výboru na kontrolu vojenského spravodajstva, výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, výboru pre sociálne veci a bývanie, branno-bezpečnostnému a ďalším dvom parlamentným výborom.

Väčšina parlamentných subjektov už má jasno aj v tom, kto bude predsedať ich poslaneckému klubu. Poslancov SDKÚ povedie Milan Hort, poslancov SMK Gyula Bárdos, poslancov ANO Ľubomír Lintner a poslancov KSS Ivan Hopta. Republikové grémium HZDS navrhlo za šéfa klubu Tibora Cabaja. Smer a KDH zatiaľ o predsedoch svojich poslaneckých klubov nerozhodli.

autor

obsah | Slovenská republika