Slováci sú jeden z "najtelevíznejších" národov

Slovenský televízny divák patrí k svetovej špičke - denne strávi pred obrazovkou štyri hodiny, takže sa Slovensko zaradilo medzi desiatku "najtelevíznejších" krajín sveta. A nielen to - absolútne prvenstvo roka 2001 držíme opäť my - Televízne noviny TV Markíza z 11. septembra minulého roku sa stali najsledovanejším programom na svete. Popri televíznom spravodajstve najradšej pozeráme súťaže Miss, zábavné programy, Milionára a filmové komédie.

Podľa psychológa Juliana Lučanského však vďaka nadmernému sledovaniu televízie môže zlyhávať komunikácia medzi ľudmi. Magická blikajúca skrinka často vstupuje aj do partnerských vzťahov - manželia sediaci pred obrazovkou väčšinou mlčky sledujú program a spolu už takmer nehovoria. To, že si diváci najradšej vyberajú ľahšie a zábavné žánre, je podľa psychológa prejavom toho, že ľudia súčasnosti túžia omnoho viac po príjemných, než po negatívnych pocitoch.

Slovenské televízne hviezdy a známe osobnosti šoubiznisu, naopak, kvôli pracovnej zaneprázdnenosti príliš veľa času pred obrazovkou netrávia, takže nám trochu kazia "naše svetové skóre". Moderátorka Aneta Parišková používa televízor často ako kulisu pri žehlení a jedení, spevák Peter Lipa namiesto uspávacích tabletiek a zabávač Jožo Pročko zase pri telke najradšej surfuje - s diaľkovým ovládaním v ruke.

ALICA JANČOKOVÁ, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika