Slovensko stále neprevzalo 71 smerníc EÚ

Slovensko stále neprevzalo 71 smerníc Európskej únie, čo je 3,9 percenta z celkového počtu 1797.

Európska komisia už pre 13 z nich začala voči SR konanie za porušenie Zmluvy o Európskych spoločenstvách. Uvádza to správa o transpozičnom deficite smerníc, ktorú pre vládu pripravil minister spravodlivosti Daniel Lipšic. EK 4. februára formálne Slovensku oznámila začatie konania a vyzvala, aby smernice previedlo do svojho práva do dvoch mesiacov. Ak sa to nepodarí, môže SR zažalovať na Európskom súdnom dvore. Kabinet sa správou bude zaoberať dnes.

Vláda sa bude zaoberať aj správou o činnosti Zástupcu Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva za rok 2004. Z 213 sťažností od roku 1993 sa 86 vecí skončilo a 127 vecí je stále otvorených. V 81 veciach súd skúma prijateľnosť a podstatu sťažnosti, v štyroch veciach ešte nie je právoplatný rozsudok a v 42 veciach prebieha dohľad Výboru ministrov Rady Európy nad vykonaním rozsudku. V roku 2004 Súd prijal 14 rozsudkov vo vzťahu k Slovenskej republike, z toho v 11 prípadoch zistil porušenie povinnosti Slovenskej republiky, v jednom prípade vyčiarkol vec zo zoznamu otvorených vecí, pretože bol uzavretý zmier medzi SR a sťažovateľom. V dvoch prípadoch rozhodol, že Slovenská republika neporušila ustanovenie Dohovoru.

Kabinet dnes posúdi aj novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú pripravili opoziční poslanci Dušan Jarjabek (ĽS-HZDS) a Dušan Čaplovič (Smer). Ich cieľom je zakázať televíziám používať v upútavkách na filmy či iné programy scény reálneho násilia. Túto skutočnosť by podľa poslancov mohla kontrolovať Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). V súčasnosti je podľa zákona zakázané používať v upútavkách výňatky z diel, ktoré znázorňujú používanie strelných zbraní, devastácie životného prostredia a zábery, ktoré by mohli navodiť dojem skrytej formy propagácie alkoholizmu, fajčenia a používania omamných látok, jedov a prekurzorov. Poslanci chcú tiež zaviesť novelou pri klasifikácii programov podľa vekovej vhodnosti hranicu 15 rokov. Teraz existujú hranice vhodnosti programov pre maloletých do 7, 12 a 18 rokov - a podľa opozičných poslancov je potrebné stanoviť ešte jednu hranicu.

SME

obsah | Slovenská republika