Ako Slováci vnímajů pozvánku do NATO

Pozvánku na vstup Slovenska do NATO vníma pozitívne 60,3 percenta obyvateľov. Naopak, negatívne hodnotí smerovanie Slovenska do Severoatlantickej aliancie 24,9 percenta ľudí. Takmer 15 percent občanov sa nevie k tejto skutočnosti vyjadriť. Budúce členstvo v Severoatlantickej aliancii prinesie podľa 51 percent obyvateľov väčšiu bezpečnosť a podľa 36 percent viac zahraničných investícií. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorú urobila pre Slovenskú televíziu.

Reakcie na pozvánku

Milan Hanzel, generálny prokurátor: Som veľmi rád, že konečne k tomu došlo. Je to tak v záujme Slovenska a jeho občanov, ako aj v záujme celej civilizovanej Európy. V každom prípade je po našom vstupe do NATO o našu bezpečnosť postarané.

Ján Mojžiš, riaditeľ Národného bezpečnostného úradu: Znamená to dôveru, s ktorou prichádza aj zodpovednosť. Budeme sa podieľať na novej etape budovania bezpečnosti v euroatlantickej civilizácii, čo je pre nás výzva, ale zároveň aj záväzok.

Árpád Duka-Zólyomi, poslanec za SMK: Bola to tvrdá práca, za posledné štyri roky sme však dosiahli veľký pokrok. Myslím, že každý to očakával, ale predsa je to len veľká radosť a upokojujúca správa, že už sme skoro tam. Samozrejme, že teraz máme pred sebou veľa práce, keďže celý ten proces ešte potrvá.

Rudolf Žiak, poslanec za HZDS: Je to pre Slovensko pozitívny krok, pretože je to zavŕšenie našich snáh od podpísania Partnerstva za mier. Očakávam, že na jar v roku 2004 bude proces dokončený a staneme sa plnohodnotnými členmi NATO. Je to pre Slovensko dôležité nielen z hľadiska bezpečnosti, ale aj politickej stability.

Ján Kuric, hudobník: Ja ako pacifista síce nie som priaznivec nijakých vojenských paktov, či už mierových, alebo útočných. Žijeme však v nejakej takej škaredej dobe, že bez nejakej vzájomnej pomoci by sme boli asi dosť stratení. Takže v zásade som rád, že sme obrátení smerom na západ a nie na východ.

Marián Geišberg, herec: Znamená to zvýšené úsilie, ale aj zvýšené možnosti. Slováci si jednoducho musia zvyknúť, že už nebudú za plotom, ale súčasťou niečoho. To však neprinesie iba výhody, ale aj zvýšené úsilie. Určite je to nesmierne prospešné. Myslím si, že Slovensko dosiaľ tvrdo spalo.

Ľubica Rybárska, operná speváčka: Myslím, že je to veľmi dôležitý krok pre našu budúcnosť a budúcnosť našich detí. Takto budeme viac chránení, pretože ako malý štát by sme si vlastnú obranu asi ťažko mohli dovoliť, najmä po finančnej stránke.

Robert Fico, predseda Smeru: Pozvánka je naplnením aj programu našej strany. Nejde však iba o výhody, ale aj povinnosti a záväzky, ktoré členstvo v aliancii prináša. Nesúhlasím však s tými politikmi, ktorí tvrdia, že členstvom v NATO sa u nás zvýši životná úroveň. Prílev zahraničných investícií totiž bude v prvom rade závisieť od politickej a právnej stability.

Anton Kulich, policajný prezident: Je to pozitívna správa, ktorú som privítal. Verím, že to prispeje k zvýšeniu našej bezpečnosti zvonku a zároveň to aj zvýši kredit Slovenska. To by k nám mohlo priniesť aj nové investície.

Ján Čarnogurský, exminister spravodlivosti: Pre Slovensko ide o vážne rozhodnutie. O takomto vážnom kroku by sa malo rozhodnúť v referende.

(rk, gk), PRAVDA

obsah | Slovenská republika