Robertson potvrdil pozvanie Slovenska do NATO

Nie ste členom NATO, kým váš vstup nepotvrdí 19 členských štátov, upozornil Robertson

Slovensko musí vyčistiť bezpečnostné služby a zaručiť dostatočnú ochranu utajovaných skutočností, ako aj dôveryhodné previerky ľudí, ktorí s nimi prídu do styku. Zdôraznil to dnes v Bratislave po rokovaní s premiérom Mikulášom Dzurindom generálny tajomník Severoatlantickej aliancie George Robertson. "Je to pre nás vec kritického významu. Budeme nemilosrdní, aby sme zabezpečili uplatnenie príslušného systému previerok," vyhlásil s tým, že únik informácií či podozrenia z prenikania cudzích tajných služieb môžu ovplyvniť ratifikačný proces. Robertson verí, že Slovensko sa na budúci rok stane členom NATO. Zároveň ale upozornil, že nič netreba brať ako hotovú vec. "Nie ste členmi NATO, kým 19 členských krajín neratifikuje protokol o pristúpení". List, v ktorom prijímame pozvánku za člena NATO a potvrdzujeme ochotu plniť záväzky člena, spolu s časovým harmonogramom reforiem odovzdal dnes Robertsonovi minister zahraničných vecí Eduard Kukan.

Na Slovensku musia pokračovať reformy v armáde, sociálnom a ekonomickom systéme a boj proti korupcii. Premiér Dzurinda generálneho tajomníka NATO ubezpečil, že vláda bude plniť záväzky, ktoré na seba prevzala pred členstvom v aliancii, ako aj po vstupe. Dôveryhodnosť pri narábaní s utajovanými skutočnosťami chce potvrdiť robustnými opatreniami. Minister obrany Ivan Šimko agentúre SITA odmietol povedať, či je po dnešných rokovaniach s Robertsonom SDKÚ viac naklonená odvolaniu šéfa SIS Vladimíra Mitra, ktoré v stredu vláde navrhne KDH. Zostávame zdržanliví, pokiaľ ide o prezentáciu tohto problému, konštatoval Šimko.

Lord Robertson nevidí problém v podpore verejnosti pre členstvo v NATO ani v proamerickom postoji Slovenska v irackej kríze. Verejná mienka je pohyblivá a treba ju vnímať v širších súvislostiach. Ako pripomenul, už pred voľbami hovoril občanom, že ak sa chcú dostať do NATO, majú voliť strany, ktoré toto členstvo úprimne podporujú. Ľudia na Slovensku jeho posolstvo vyslyšali, preto je presvedčený, že sa správne rozhodnú aj v prípadnom referende. Iracká kríza ratifikačný proces neovplyvní. Generálny tajomník aliancie podčiarkol, že niet rozdielu medzi OSN, Európskou úniou a NATO v požiadavkách voči Saddámovi Husajnovi, aby sa zbavil zakázaných zbraní. Rozdiely v názoroch, ako dosiahnuť odzbrojenie Iraku, neznižujú požiadavky zakotvené v rezolúcii BR OSN 1441. Ako dodal, hlučná diskusia je vždy lepšia, než tichá diktatúra.

G. Robertson s prezidentom Schusterom

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie George Robertson nevidí žiaden faktor, ktorý by mohol skomplikovať ratifikačný proces vstupu Slovenska do NATO. Krajina však musí plniť všetky podmienky, ktoré s procesom súvisia, povedal po stretnutí s prezidentom Rudolfom Schusterom. Robertson zároveň upozornil, že aliancia a aj jej členské štáty budú pozorne sledovať priebeh reformy armády, súdnictva a aj boja proti korupcii.

Počas dnešného rokovania s hlavou štátu sa Robertson nevyhol ani trom hlavným rizikám, ktoré by vstup Slovenska do aliancie mohli ohroziť. Ako informoval hovorca prezidenta Ján Füle, okrem korupcie sú to aj veľké rozdiely životnej úrovne medzi mestami a vidiekom, ktoré môžu vyvolávať sociálne napätie. Obaja partneri diskutovali aj o práci bezpečnostných služieb, najmä v ozbrojených silách. NATO sa totiž obáva, že zo Slovenska môžu unikať informácie dôležité pre alianciu. Robertson v rozhovore ocenil pripravovanú novelizáciu zákona o Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ), ktorá okrem iného upravuje aj podmienky preverovania osôb prichádzajúcich do styku s utajovanými skutočnosťami. V súčasnosti sa totiž osoba, ktorá previerkou neprejde nedozvie dôvod rozhodnutia NBÚ.

Generálny tajomník aliancie sa po stretnutí s R. Schusterom vyjadril aj o svojom možnom nástupcovi vo funkcii, keďže tento rok z vedenia NATO odchádza. Podľa neho, táto otázka vyvolá ešte mnoho diskusií, nekomentoval však či prípadné vymenovanie súčasného poľského prezidenta Aleksandra Kwaśniewskeho môže vyvolať napätie medzi členmi aliancie. Ako však dodal, koniec roka, kedy má odstúpiť, je ešte ďaleko. "Je to deväť mesiacov, čo je asi toľko, ako dlho trvá tehotenstvo. Uvidíme, aké dieťa sa z toho narodí," konštatoval Robertson.

MARKIZA.SK

obsah | Slovenská republika