Slovenské podniky by mali vyzbrojovať NATO

Slovenské zbrojárske podniky by sa mali podieľať na vyzbrojovaní krajín NATO. Prezident SR Rudolf Schuster o tom dnes hovoril na stretnutí ministrom obrany Jurajom Liškom a veľvyslancom USA na Slovensku Ronaldom Weiserom.

Schuster sa s takouto ponukou obrátil listom na amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda koncom minulého roka. Po vstupe Slovenska do NATO adresoval Rumsfeld prezidentovi odpoveď, v ktorej vyjadril ochotu pomôcť pri týchto aktivitách.

Slovensko by mohlo podľa Lišku ponúknuť napríklad odmínovacie zariadenia BOŽENA a kontajnery, ktoré sa využívajú pri ubytovaní slovenských vojakov v mierových misiách, napríklad v Afganistane a Iraku. "Z toho býva poskladaná aj poľná nemocnica, máme tam rôzne typy buniek a obdivujú to aj vojská iných štátov," povedal minister. "Zatiaľ sme nehovorili o možnosti kvalitatívne vyšších výrob," dodal. Liška nevedel povedať, koľko firiem by sa mohlo zapojiť do výzbroje štátov aliancie, keďže program nie je zatiaľ v konkrétnej podobe. "Je to iba myšlienka, že sú ochotní napomôcť Slovensku v zavádzaní určitých výrobkov do výzbroje NATO," konštatoval. Zástupcovia amerického ministerstva obrany by mali podľa Lišku prísť na návštevu Slovensko, aby si pozreli výrobný program slovenských podnikov. "Aby sme zhodnotili stav priemyslu, ktorý sa venuje ozbrojeným silám," povedal.

Weiser dnes prisľúbil, že sa bude v tejto veci osobne angažovať a zorganizuje sériu stretnutí, ktoré by mohli napomôcť, aby sa SR podieľala na výzbroji krajín aliancie, povedal hovorca prezidenta Ján Füle. Schuster vo svojom liste Rumsfeldovi pripomenul, že v SR existuje významný potenciál na zapojenie sa do medzinárodnej deľby práce pri výrobe obranných zbraňových systémov. Zdôraznil, že Slovensko disponuje solídnymi vývojovým a výrobnými kapacitami a stojí pred strategickým rozhodnutím, ako sa efektívne etablovať v štruktúre producentov obranného priemyslu NATO.

(mab som), SME

obsah | Slovenská republika