Slovenské papierne expandujú na východný trh

Harmanecké papierne, ktoré vlani prostredníctvom svojho majoritného akcionára Eco-Investu, a. s., Ružomberok získali 65-percentný podiel v podniku Celex Banja Luka v Bosne a Hercegovine, prejavili záujem aj o ďalšie výrobné podniky - Paloma v Slovinsku a New Comp v rumunskej Bukurešti. Ako uviedol generálny riaditeľ Harmaneckých papierní Miroslav Vajs, ich cieľom je získať na východoeurópskom trhu hygienických papierov 15-percentný podiel.

"Kým v západnej Európe je medziročný nárast spotreby hygienických papierov približne trojpercentný, v krajinách strednej a východnej Európy by podľa predpokladov mal narásť až o 7 percent. Za desať rokov by spotreba hygienických papierov na tomto teritóriu mala byť vyššia o 2,1 milióna ton," povedal Vajs. Slovenský investor začal v prvom štvrťroku v podniku Celex Banja Luka s rekonštrukciou technického zariadenia tak, aby bolo porovnateľné so zariadením v Harmanci, a od 1. apríla nabiehajú aj prvé spracovateľské linky na toaletný papier, hygienické vreckovky a obrúskový automat. V týchto dňoch sa pripravujú skúšky papierenského stroja a ostatných spracovateľských liniek.

Harmanecké papierne v tomto roku investujú aj doma. Už na jeseň chcú uviesť do prevádzky novú linku na hygienické kuchynské utierky za 200 miliónov korún a zrekonštruovať plsťovú časť papierenského stroja za 70 miliónov korún, vďaka čomu sa zvýši jeho rýchlosť. Celkové investície dosiahnu 324 miliónov korún. "Naším cieľom nie je len vyrábať hygienické papiere, ale predovšetkým vyrábať finálne hygienické výrobky," spresnil generálny riaditeľ. Vlani v Harmanci vyrobili 56-tisíc ton papiera a z toho finalizovali 41-tisíc ton. Podnikateľský zámer na tento rok je vyrobiť 44-tisíc ton hygienického papiera, 31-tisíc ton toaletného papiera a 6-tisíc ton vreckoviek. Plánovaný hospodársky výsledok v roku 2002 je 34,8 milióna korún. Za prvých päť mesiacov tohto roka Harmanecké papierne dosiahli hospodársky výsledok 25 miliónov korún pred zdanením.

EVA KOPEROVÁ

obsah | Slovenská republika