Zišla sa maďarsko-slovenská komisia pre záležitosti menšín

Krajanský zákon bol iba okrajovou témou spoločnej maďarsko-slovenskej zmiešanej komisie pre záležitosti menšín, ktorá včera zasadla po dvoch rokoch.

Slovenská strana dostala zatiaľ znenie novej verzie zákona v maďarčine a čaká na jeho anglický preklad, ktorý považuje za dôležitejší.

Vedúci úradu ministerstva zahraničia Miroslav Mojžita povedal, že "dnes nám naši maďarskí priatelia povedali, že sa stále zaujímajú o slovenské stanovisko k zákonu". Ak bude zákon pre slovenskú stranu neprijateľný, bude sa naša diplomacia podľa Mojžitu usilovať, aby ho maďarský parlament buď neprijal, alebo aby doň nebolo Slovensko zahrnuté. Ak sa to nepodarí, potom už to "nie je otázka na ministerstvo zahraničia".

Slovenská strana síce ešte nemá reakciu európskych inštitúcií na novú verziu krajanského zákona, lebo je to čerstvá vec, "ale konzultujeme stále", hovorí Mojžita. "Ako suverénny štát nemôžeme dovoliť, aby sa na našom území realizoval zákon iného štátu a tento spor zjavne ešte prekonaný nie je," povedal.

Minister spravodlivosti Daniel Lipšic sa vyjadril, že Slovensko zákon môže odmietnuť aj vtedy, ak by bol pre Európsku úniu prijateľný alebo by ju zákon nezaujímal. Mojžita zatiaľ takého úvahy považuje za hypotetické, ale "neverím, že únia by povedala, že ju tento problém naďalej nezaujíma".

Maďarský štátny tajomník Úradu vlády Vilmos Szabó naznačil istý posun k zmierlivejšiemu postoju slovenskej strany, keď o včerajšom stretnutí povedal: "Rozhovor neprebiehal na základe toho, či je zákon ako celok prijateľný, alebo nie."

Mojžita včera ocenil, že maďarský parlament v pondelok jednohlasne schválil rozšírenie NATO o ďalšie krajiny vrátane Slovenska.

PETER MORVAY, SME

obsah | Slovenská republika