Čo bude so slovenskými Maďarmi po vstupe do EU?

Maďari žijúci na Slovensku by chceli rovnakú podporu materskej krajiny aj po vstupe do únie, akú dostanú tie krajiny, ktoré zostanú mimo hraníc únie, a k európskemu spoločenstvu sa pripoja iba neskôr. Cituje slová predsedu poslaneckého klubu SMK Gyulu Bárdosa štvrtkové vydanie pravicového maďarského denníka Magyar Nemzet. Bárdos na margo procesu úpravy Zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách konštatoval, že politici SMK sú v ťažkej situácii, lebo sa novinári, ale niekedy aj koaliční partneri pýtajú, čo je s úpravou krajanského zákona, a čo obsahujú nové základné princípy úpravy.

"Vieme im povedať iba to, čo sa dočítame z dennej tlače," konštatoval šéf poslaneckého klubu, ktorý je súčasne aj členom Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT). V súvislosti s tou zásadou úpravy, ktorá hovorí o tom, že právna norma nebude platiť pre občanov členských krajín EÚ Bárdos zdôraznil, že členstvo v únii nemôže byť prekážkou toho, aby Maďarsko podporovalo svoje menšiny za hranicami.

Tomu nebránia právne normy únie, ani iné medzinárodné dokumenty, dokonca aj Benátska komisia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy povedala, že podpora vzdelávania a kultúry pomáha zachovať identitu žijúcich v menšine, konštatoval politik.

Ako dodal, v rámci únie je viacero príkladov podpory menšín za hranicami, Francúzi poskytujú dokonca aj sociálnu podporu, ak je to nutné, a aj dánski Nemci dostávajú pravidelnú podporu z rozpočtu materskej krajiny. Denník pripomína, že referendum o vstupe do EÚ bude na Slovensku 16. a 17. mája, o čom rozhodli šéfovia parlamentných strán v stredu. Pri tejto príležitosti podpredseda vlády zodpovedný za integráciu Pál Csáky informoval o tom, že oproti pôvodným 30 miliónov korún bude vyčlenených na referendovú kampaň 50 miliónov korún, lebo by chceli, aby slovenskí občania mali dostatok informácií a rozhodovali na základe nich zodpovedne. Magyar Nemzet konštatuje, že v súvislosti s ľudovým hlasovaním spôsobuje mierne zmätky petícia za vypísanie referenda o vstupe do Severoatlantickej aliancie, ktorú iniciovalo 38 intelektuálov, medzi nimi aj zakladateľ KDH, jeho bývalý predseda a minister spravodlivosti predchádzajúceho kabinetu Mikuláša Dzurindu - Ján Čarnogurský. Situáciu komplikuje skutočnosť, že kým vstup SR do únie podporuje 70 percent slovenských občanov, obhajcov vstupu krajiny do NATO sa pohybuje okolo 45-55 percent. Strany vládnej koalície považujú referendum o vstupe do aliancie za neopodstatnené, píše v závere Magyar Nemzet.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika