Slovenský krajanský zákon sa zmení alebo zruší

Pred vstupom do Európskej únie bude musieť aj Slovenská republika podobne ako Maďarsko zmeniť svoj krajanský zákon. Po potrebnej úprave sa však Zákon o zahraničných Slovákoch stane prakticky bezpredmetný, preto sa uvažuje aj o úplnom zrušení tejto právnej normy, ktorú Národná rada SR prijala v roku 1997.

Záväzkom Slovenska voči EÚ je odstránenie ustanovenia zákona, ktoré hovorí o práve držiteľov preukazu zahraničného Slováka mať v SR prechodný pobyt. Po tomto kroku však už z výhod krajanov na Slovensku takmer nič nezostane a zákon sa tak stane iba deklaratórnym. Krajanský štatút totiž poskytuje okrem toho už len "právo požiadať" o prijatie na ktorúkoľvek školu v SR, prijatie do zamestnania bez vydania povolenia na pobyt a udelenie štátneho občianstva. O malom význame preukazu svedčí aj skutočnosť, že počas minulého roka oň požiadalo len 698 krajanov. Celkovo bolo vydaných necelých 9000 preukazov.

Oproti Zákonu o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách pritom slovenský zákon nikdy nemal exteritoriálne účinky. "Náš zákon naozaj nie je v rozpore s princípmi medzinárodného práva, čiže nič z neho nevyplýva pre akékoľvek vzťahy za hranicami Slovenska," uviedol hlavný vyjednávač s EÚ Ján Figeľ.

Materiál o zrušení krajanského zákona ako prekonanej formy starostlivosti o krajanov je pri dostatku politickej vôle pripravený vláde predložiť vládny splnomocnenec pre zahraničných Slovákov Claude Baláž. Jeho súčasťou by bol návrh, ktorého obsah bude porovnateľný s praxou členských štátov EÚ vo vzťahu k ich príbuzenským menšinám. "Predpokladám, že nový materiál týkajúci sa starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí by mohla vláda predložiť na jeseň na rokovanie Národnej rady SR," konštatoval Baláž. Ešte pred prijatím novej koncepcie by sa k nej mali vyjadriť samotní krajania. V oblasti krajanskej problematiky na úrovni štátnej správy sa pritom už dlhší čas uvažuje o jej zjednotení a vytvorení samostatného úradu pre zahraničných Slovákov.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika