Vlajka EU veje už aj u prezidenta

V piatok 30. apríla pred prezidentským palácom v Bratislave vztýčili vlajku Európskej únie. Na slávnostnom akte sa zúčastnil prezident Rudolf Schuster a veľvyslanec Európskej komisie na Slovensku Eric van der Linden.

Modré vlajky s dvanástimi hviezdami, ktoré symbolizujú dokonalosť a jednotu Európskej únie, vztýčili už aj na Bratislavskom hrade i na novej aj starej budove Národnej rady Slovenskej republiky. Naraz zaviali na všetkých troch budovách počas slávnostného zasadnutia parlamentu k vstupu Slovenska do únie. Hrad, ako aj budovy parlamentu sa tak pridali k Prezidentskému palácu a Úradu vlády, kde už popri slovenskej vlajke veje vlajka EÚ od piatkového rána, respektíve od štvrtka. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský v príhovore ďalej zdôraznil, že SR bude v EÚ potrebovať sebavedomie a odvahu. "Máme právo na presadzovanie našich národných záujmov. Máme právo na návrhy z Bruselu povedať áno aj nie. Nebojme sa toho, že sme malá krajina, takýto argument neobstojí," nástojil Hrušovský. Spomenul, že pri obhajovaní záujmov v EÚ vždy môžeme nájsť spojencov medzi našimi susedmi.

Vlajky vztyčovali za zvukov hymny EÚ na záver slávnostnej schôdze parlamentu.

Predseda parlamentu Pavol Hrušovský vo svojom slávnostnom príhovore zdôraznil, že Slovensko bude v EÚ potrebovať sebavedomie a odvahu.

"Máme právo na presadzovanie našich národných záujmov. Máme právo na návrhy z Bruselu povedať áno aj nie. Nebojme sa toho, že sme malá krajina, takýto argument neobstojí," nástojil Hrušovský. Spomenul, že pri obhajovaní záujmov v EÚ vždy môžeme nájsť spojencov medzi našimi susedmi.

Oslavy sa už rozbehli

V Bratislave sa začal program osláv ráno o deviatej hodine ekumenickou bohoslužbou Te Deum vo Veľkom evanjelickom chráme za účasti najvyšších ústavných činiteľov.

Galavečer Slovenskej republiky spojený s koncertom sa začne večer po siedmej hodine v budove Slovenského národného divadla. Na podujatí pod názvom Vítame Európu, Európa víta nás, vystúpia známe osobnosti politického, spoločenského, kultúrneho i športového života. Prítomný bude aj rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel.

Oslavy v centre hlavného mesta s kultúrnym programom sa začnú od druhej hodiny popoludní. Zahŕňať budú vystúpenia hudobných, tanečných i divadelných skupín zo Slovenska a ostatných členských štátov rozšírenej EÚ.

Program osláv bude v Bratislave a ďalších mestách pokračovať v sobotu. Napríklad Trenčín zorganizoval konferenciu s medzinárodnou účasťou o lokálnej demokracii v kontexte rozširujúcej sa Európy. Popoludní na mestskom úrade otvoria klientské centrum, v ktorom si Trenčania na jednom mieste budú môcť vybaviť väčšinu svojich záležitostí.

Samotné oslavy sa začnú v sobotu dopoludnia. Podľa Renáty Kaščákovej z mestského úradu bude v Trenčíne vládnuť jarmočná majálesová atmosféra. Pripravené sú vystúpenia folkových, country a rockových skupín, dychových hudieb, divadelných súborov a tanečných skupín. V meste budú vytvorené štyri pódiá pre kultúrny program. "Od jedenástej hodiny by sa stále v meste malo niečo diať," dodala Kaščáková.

V Nitre sa kvôli oslavám vstupu Slovenska do Európskej únie premenilo Svätoplukovo námestie na jeden deň na Európske námestie, kde žiaci i študenti v jednotlivých expozíciách predstavujú všetky členské i pristupujúce krajiny únie. Návštevníci i obyvatelia mesta si môžu pochutnať na rôznych špecialitách európskej kuchyne, nechýbajú ani tradičné slovenské remeslá.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika